Pretraga

Doručak u staklenci: Zdrav i ukusan obrok za veliki odmor

A- A+

Nedvojbeno je kako je doručak najvažniji obrok budući da vas priprema za sve nedaće koje vas taj dan očekuju. Stoga je važno ne samo pojesti taj obrok, već i kvaliteta onoga što jedemo. Jedan od najzdravijih obroka možete pripremiti večer prije, ili pak desetak minuta prije nego polazite od kuće. Radi se o zobenim žitaricama, a mi vam donosimo i četiri odlična razloga zašto ih uključiti u svoju prehranu.

Izvor: Flickr

Bit će vam potrebna obična staklenka s poklopcem, zobene žitarice, voće ili orašasti plodovi, te mliječni proizvod (jogurt, sojino, bademovo ili rižino mlijeko). Jednu trećinu staklenke ili koliko mislite da možete pojesti (uzmite u obzir da će žitarice nabubriti) ispunite zobenim pahuljicama, te pomiješajte nekim mliječnim proizvodom.

Pahuljicama možete dodati voće, cimet, sjemenke lana ili orašaste plodove koje želite, te ih ostavite preko noći u hladnjaku. ujutro ćete imati zdrav i ukusan doručak koji možete ponijeti sa sobom u školu i pojesti pod velikim odmorom.

Zašto su zobene pahuljice idealan obrok?

Razlog broj 1: Vrlo kratko vrijeme pripreme.

Bilo da se radi o kuhanoj zobenoj kaši, ili ju pak jedete s jogurtom, zapravo vam ne treba previše truda i vremena da ju pripravite. Zobene pahuljice koje se kuhaju u vodi ili mlijeku manje su kalorične od nekuhanih. Omjer pahuljica i tekućine trebao bi biti 3:1, dakle, na jednu veliku šalicu pahuljica, koja je dovoljna za 4 osobe, dodaje se 3 iste šalice tekućine, te se kuha desetak minuta, a može se začiniti bilo čime. Osim kuhanih, zobene se pahuljice mogu jesti i sirove, a pripremiti ih možete po gore navedenom postupku.

Razlog broj 2: Cjelovite žitarice povoljno utječu na razinu šećera u krvi i kolesterol.

Godine 2008. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Heidelbergu provedeno je pilot-istraživanje u kojemu su sudjelovali oboljeli od dijabetesa. U prehranu su im uvedeni obroci od cjelovitih žitarica, što je nakon 4 tjedna rezultiralo smanjenjem doze inzulina za 40%.

Izdvojeni članak

Party hrana: Za druženje s ekipicom pripremite najčokoladnije browniese

Razlog broj 3: Pomaže u kontroli tjelesne težine.

Prema istraživanju objavljenom u jednom od izdanja znanstvenog časopisa Molecular Nutrition & Food Research, komponenta u žitaricama beta glukan smanjuje apetit na način da potiče rast hormona zaduženog za osjećaj sitosti. Doručak od zobenih pahuljica duže će vas držati sitima i pružiti vam energiju potrebnu za početak dana. Osim toga, bogat je vlaknima, ima visok postotak proteina, a vrlo nizak udio masnoća.

Razlog broj 4: Jeftin i ukusan obrok.

Pola kilograma zobenih pahuljica košta oko 8 kn, što vam je dovoljno za doručak svaki dan u tjednu tjedan dana. Ako uzmete u obzir da jogurt košta oko 2,50 kn, a u žitarice želite dodati i pola banane, sve zajedno koštat će vas oko 5 kuna.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap