Pretraga

Došla je i posljednja sezona: Bingewatchali smo četvrtu sezonu serije 13 Reasons Why

A- A+

Nakon četiri godine, popularna serija 13 Reasons Why je ovaj petak završila. S dolaskom četvrte sezone, likovi koje smo pratili su napokon uspjeli doživjeti maturu te tako se zauvijek oprostili od svoje srednje škole, ali i gledatelja.

Foto: facebook.com/pg/13ReasonsWhy

Čim se serija pojavila, znali smo da je riječ o jednoj od najkontroverznijih stvari koje smo posljednjih godina imali prilike gledati. Ako je ovo prvi put da čujete o ovoj seriji, vjerojatno ne znate o čemu pričate. Inače, serija je snimljena po istoimenoj knjizi, i to dobroj knjizi!

Izdvojeni članak

Komentar: ’13 Reasons Why’ – Ne postoje samoubojice, njih su ubili drugi

Inače, prva sezona serije je fokusirana na srednjoškolku Hannah Baker, koja se ubila nakon što je snimila sedam kazeta na kojima objašnjava zašto se ubila. Te kazete zatim moraju poslušati svi koji se spominju na njima, odnosno oni koji su krivi za to.

Serija se, osim depresijom i samoubojstvom, bavi i ostalim problemima koji muče moderne tinejdžere: silovanje, anksioznost, vršnjačko nasilje, problem s oružjem, a u posljednjoj sezoni se osvrću i na policijsku brutalnost koja je pogotovo ovih dana aktualna tema, nakon smrti Georgea Floyda.

Posljednja sezona se ipak razlikuje od prijašnje tri. Sve četiri su jednako emocionalno nabijene, no četvrta na trenutke podsjeća na horor film. Uz nekoliko ‘jump scaresa’ po epizodi, ova sezona je ipak otišla korak dalje, pa se sada i bojimo dok gledamo seriju…

#nospoiler

Iako se prije svega radi o čudnoj verziji detektivske serije (protagonisti pokušavaju cijelo vrijeme otkriti tko su ti koji ovu sezonu stvaraju probleme) jednako su bitni i različiti ljubavni zapleti. Nećemo ništa otkrivati zato što #nospoiler, ali ćemo reći jedno: svi kojima se u prošloj sezoni nije svidio lik Ani mogu se opustiti…

Rijetko koja serija uspije imati kraj koji će zadovoljiti svih, ali kraj ove serije je ako ništa, zadovoljavajući. Nema nikakvih neriješenih zapleta, uspjeli su odgovoriti na sva pitanja. Čak postoji i neki osjećaj sigurnosti, kao da ostavljamo likove i da znamo da će oni biti u redu, što do sada nismo imali…

Reakcije fanova su pozitivne, no najbolje bi bilo naravno da sami pogledate i procijenite. Naravno, ako mislite da je serija previše za vas, nemojte. Radi se o dosta intenzivnim scenama i idejama, za što postoji i upozorenje prije početka svake epizode.

Iako se radi o posljednjoj sezoni serije, postoje neke priče o mogućem spin-off-u, pa se možda ipak budemo ponovno družili s ovim likovima koji su nam već prirasli srcu.

Ako ste gledali prve tri sezone, isprobajte svoje znanje prije gledanja četvrte sezone i podsjetite se što se točno dogodilo, odgovarajući na pitanja u našem sustavu Kvizovi.

Copy link
Powered by Social Snap