Pretraga

Doznajte zašto najbolji nogometaši uglavnom nose ‘desetku’

A- A+

Vjerojatno ste dosad već primijetili da neki od najvećih nogometaša svijeta većinom nose broj deset na svojem dresu. Ukoliko ste se ikad pitali zašto baš taj broj, donosimo objašnjenje.

Lionel Messi nosi ‘desetku’ na dresu, kao i Neymar, Rooney, naš Luka Modrić i mnogi vrsni nogometaši. Ista je stvar i s Michaelom Owenom i Ronaldinhom. Dio razloga popularnosti ‘desetke’ leži i u činjenici da su i legendarni Diego Maradona i Pele nosili taj broj, no priča nije tako jednostavna.

Izdvojeni članak

Nogometaši sa Svjetskog prvenstva, koji su isti kao pojedini celebrityji

Sve je krenulo sa startnom formacijom

Kada su igračima prvi put pripisani brojevi, startni igrači dobili su brojeve od 1 do 11, s time da je vratar imaju ‘jedinicu’, braniči su nosili sljedeće niže brojeve, dok je napadački dio ekipe na dresovima imao više brojeve na dresovima.

Najčešća formacija koju su nogometni timovi koristili kada su krenuli s brojevima na dresovima bila je 2-3-5, što znači dva obrambena, tri igrača na sredini te pet napadača. Igračima su dodijenjeni brojevi bazirano na tim pozicijama.

Mijenjanje formacije

Tijekom vremena, timovi su se odmakli od takve formacije i formula 4-4-2 postala je popularnija. Timovi su pritom pokušali zadržati originalnu numeraciju što je više moguće.

Brojevi četiri i pet postali su središnji u zadnjoj liniji, dok su se ‘dvoje i trojke’ proširile. Dodatno, brojevi sedam i 11, originalnu krilni igrači, ostali su nam tim pozicijama, samo što su sada postavljeni u sredinu terena.

Izdvojeni članak

Evo kako paralelno uspješno pripremati ispite i uživati u Mundijalu

‘Devetka’ i ‘desetka’ za golgetere i playmakere

Sada su pozicije bile ovako numerirane, s time da su ‘devetka’ i ‘desetka’ pripisane dvojici igrača naprijed, piše Business Insider.

Tradicionalno, jedan od ta dva igrača bio bi bolji ‘all-around’ igrač, i ‘playmaker’ i ‘golgeter’, i istom bi obično bila pripisana ‘desetka’.

Tako su i Pele i Maradona nosile broj deset na dresovima, a mnogi od najboljih ‘all-around’ igrača slijedili su njihov primjer.

Izdvojeni članak

Evo kako paralelno uspješno pripremati ispite i uživati u Mundijalu

Tradicija i respekt prema dobrim igračima

Drugi od dva napadačka igrača obično je bio onaj koji zabija golove te su takvi nogometaši obično nosili broj devet na dresu. Taj je broj također vrlo popularan, a nose ga primjerice Luis Suarez iz urugvajske reprezentacije te nizozemski reprezentativac Robin van Persie.

Naravno da se danas timovi ne drže uvijek striktno takvog načina numeriranja, no ipak je često takav način dodjeljivanja brojeva učinjen radi tradicije ili respekta prema odličnim ogračima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap