Pretraga

Doznajte zašto su na muškoj odjeći gumbi s desne strane, a na ženskoj s lijeve

A- A+

Kao što znamo na ženskim su košuljama, bluzama i ostaloj odjeći dugmad na lijevoj strani, a na muškoj su smještena desno. Ovakvo pravilo se u tekstilnoj industriji nije pojavilo sasvim slučajno. Naime, gumbi su kod muškaraca šivani na desnu strani još od Srednjeg vijeka, kada su pripadnici snažnijeg spola na lijevoj držali mač pa bi, da su pucad bila na istoj strani, predstavljala smetnju prilikom potezanja ovog hladnog oružja. I za lijevu poziciju na ženskoj odjeći postoji logično objašnjenje.

Foto: christopheloiron.com

Nakon što smo razriješili razlog postojanja malog džepa na farmericama, evo još jedne pojave, za koju ste se sigurno nekada upitali zašto je upravo takva.  

Kao što znamo, na muškim košuljama, ali i hlačama dugmad su uvijek na desnoj strani. Razlog što je tomu tako datira u Srednji vijek. Tada su muškarci držali mačeve na lijevoj strani pa da im gumbi ne bi smetali, uslijed mogućeg dvoboja, oni su se na odjeći šivali na desnu stranu.

Ženske su se košulje pojavile nešto poslije, a obzirom da su bile privilegija dama iz viših staleža, kojima su u odijevanju pomagale služavke, dugmad su šivana s lijeve strane.

Naime, sluškinje bi stajale ispred gospodarica dok bi ih odijevale pa im je bilo jednostavnije dugmad pokopčati ako su s lijeve strane.

Izdvojeni članak

Ženski odjevni predmeti, koji nisu privlačni muškarcima

Ipak postoje još neke teorije zašto je baš ovakav princip šivanja gumba na žensku odnosno mušku odjeću.

Jedna od njih je da su se dugmad nalazila na različitim stranama, upravo zato jer se željelo ukazati na spolne razlike.

Postoji i struja koja vjeruje da su gumbi na lijevoj strani zapravo simbol potčinjenosti žena u odnosu na izvornik, košulju s dugmima na desnoj strani. Ipak teorija s mačem i sluškinjama čini se logičnijom i praktičnijom.

Inače, gumbi s lijeve strane počeli su se šivati između 1840. i 1850. godine, a do tada nije bilo većih razlika.

Doznajte zašto su na muškoj odjeći gumbi s desne strane, a na ženskoj s lijeve
Share via
Copy link
Powered by Social Snap