Pretraga

Drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival STIFF počinje u Rijeci

A- A+

STIFF, Međunarodni studentski filmski festival, održat će se po drugi put u od 1. do 3. listopada. Projekcije filmova pristiglih iz raznih dijelova svijeta možete pratiti u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach.

STiFF plakat

U Rijeci se od 1. do 3. listopada održava STIFF, Međunarodni studentski filmski festival, koji publici donosi projekcije kratkometražne produkcije studenata filma i animacije iz raznih dijelova svijeta.

Izdvojeni članak

Film hrvatskog studentskog dvojca u konkurenciji festivala u Indiji

Studentski filmovi nas obaraju s nogu

Ovogodišnje su filmove ponovno birale redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović, kao glavne selektorice, s renomiranom srpskom redateljicom dokumentarnih filmova, Ivanom Todorović. Selekcijski je tim ove godine od 2000 pristiglih radova odabrao 41 film koji će se prikazati u glavnom natjecateljskom programu. Neki od filmova su višestruko nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu, a drugi će pak u Art-kinu Croatia doživjeti svoju premijeru. Njihov odbir moći ćete gledati u natjecateljskom programu, a radovi dolaze iz Norveške, Poljske, Brazila, Turske, Rumunjske, Mađarske, Irana, Singapura, Japana, Indije, Portugala, Belgije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, SAD-a i Hrvatske.

– Studentski filmovi koji nam pristižu, svake nas godine obaraju s nogu i pred nas stavljaju još veći izazov. Ove smo godine, uz pomoć Ivane Todorović odabrale najbolje od gomile odličnih filmova. To je proces koji traje mjesecima. Stalo nam je do toga da studenti i njihovi filmovi dobiju pažnju koju zaslužuju te da lokalnoj publici prikažemo ostvarenja koja se teško zaboravljaju. Ti filmovi rijetko odlaze u kino distribuciju i gotovo nikada ne pristignu do šire publike, unatoč njihovoj iznimnoj kvaliteti i velikim uspjesima na festivalima. U svaki je film uložena nevjerojatna količina talenta, mašte i truda, a pojedine produkcije su toliko profesionalne, da mogu stati rame uz rame nekim holivudskim ostvarenjima, komentira selektorica Sanja Marjanović za STIFF.

Izdvojeni članak

Čak pet lutkarskih predstava osječkih studenata igrat će na međunarodnom festivalu PIF

Novost je dječji program Wonders / Čuda

Ove je godine poseban naglasak festival na animaciji, pa možete pratiti poseban program animiranih filmova izvan konkurencije, pod nazivom ANIMAFOKUS. Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gostovat će na STIFF-u gdje će predstaviti recentne radove ove škole. Selektorica programa, Ana Hušman, održat će kratak uvod u program, a nakon toga će riječka publika imati priliku vidjeti hrvatske animacije i eksperimentalne filmove, koje će predstaviti njihovi autori.

Novost ovogodišnjeg STIFF-a je dječji program pod imenom Wonders / Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku i za one koji još uvijek vole bajke. Program će igrati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu 03.10. u 16:00 sati. U organizaciji festival održava se i Radionica pisanja filmske kritike pod vodstvom filmskog kritičara i profesora Filozofskog fakulteta u rijeci doc. dr. sc. Dejana Durića, a održat će se i tribina “Mladi u filmskoj industriji: što i kako?”, osmišljenoj i moderiranoj od strane studenata Sveučilišta u Rijeci, o ulasku mladih redatelja u filmsku industriju i svim potrebnim praktičnim znanjima i iskustvima za uspješan ostanak u istome, govoriti će mladi riječki redatelji Zoran Krema, Igor Paulić i Nikolina Hrga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap