Pretraga

Društvena igra koja prikazuje stvarnost: Društvene klase bore se za ulazak u porezni raj

A- A+

Francuska sociologinja Monique Pinçon-Charlot i njezin muž Michel osmislili su društvenu igru Kapital u kojoj se radi o klasnoj borbi i pokušaju dolaska do “poreznog raja”. U predbožićno vrijeme, za manje od tri tjedna, igra je prodana u 10.000 primjeraka.

Screenshot YouTube

Igra koju su osmislili francuski sociolozi smišljena je kako bi podigla društvenu svijest o socijalnim razlikama i jazu između bogatih i siromašnih. Podnaslov igre glasi “Tko će pobijediti u klasnom sukobu?”.

Izdvojeni članak

Volite varati? Ova je društvena igra kao stvorena za vas

Cilj je prvi doći do zone “poreznog raja”, ali istovremeno je putem potrebno sačuvati ugled, socijalni status i kulturni status.

– Kao i u stvarnosti, igrač koji tijekom igre održava svoje bogatstvo ima najveće šanse za pobjedu, objašnjava Pinçon-Charlot za France24.

Na početku igre samo jedan igrač dobiva karticu na kojoj piše “Ulazite u krug bogataša i vlasnika najluksuznijih jahti na svijetu.” Taj igrač imao je više sreće od drugih koji počinju igru kao pripadnici srednje klase ili nižih slojeva. Naravno, najlakše je onom igraču koji je otpočetka bogat.

Igra se rasprodala u 10.000 primjeraka u tri tjedna, a njezini stvoritelji objasnili su za spomenuti izvor da, iako je osmišljena prema francuskoj socioekonomskoj strukturi i borbi, vjeruju da se poruka o nejednakosti u bogatstvu i klasnom položaju može odnositi i na mnoge druge dijelove svijeta.

Društvena igra koja prikazuje stvarnost: Društvene klase bore se za ulazak u porezni raj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap