Pretraga

Dubrovački ‘DUFF 2014.’ i ove godine okuplja mlade filmaše diljem Mediterana

A- A+

U Dubrovniku se od 16. do 19. listopada, već treću godinu zaredom održava ‘DUFF 2014.’, odnosno ‘Festival filmskog i video stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana’. Festival je to koji okuplja mlade osnovnoškolce, kao i srednjoškolce te emitira njihove kratkometražne filmove raznih kategorija. U sklopu festivala održavaju se i radionice, a više o njima, kao i o programu festivala rekao nam je Igor Miošić iz Udruge za promicanje medijske kulture ‘Luža’.

DUFF 2014.’ održava se u Dubrovniku od 16. do 19. listopada, već treću godinu zaredom. Punog naziva ‘Festival filmskog i video stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana’ okuplja osnovnoškolce i srednjoškolce, a njihovi se kratkometražni filmovi raznih kategorija natječu za nagrade koje su simbolične. O samom festivalu, ali i o radionicama koje se održavaju u sklopu istog, ispričao nam je Igor Miošić iz Udruge za promicanje medijske kulture ‘Luža’.

Izdvojeni članak

‘Festival svjetske književnosti’ okupljanjem velikog broja učenika dokazao da mladi Hrvati ipak čitaju!

Festival prikazuje kratkometražne filmove svih rodova

– Ove godine smo imali preko 200 prijava, a selekcijski je žiri odabrao 73 filma za natjecateljsku konkurenciju. Oni će biti prikazani u sedam projekcija u naredna tri dana. Na tim će projekcijama biti nazočni mladi, prvenstveno autori tih filmova i njihovi mentori, odnosno gosti festivala, a festival osigurava prehranu i smještaj za sudionike iz stranih zemalja čiji su se filmovi kvalificirali u službeno natjecanje, rekao je Miošić.

U selekcijskom žiriju bile su Irena Škorić, Nena Mojaš i Mija Njavro, a osim autora filmova i njihovih mentora, organizirane su projekcije samo za dubrovačke osnovnoškolce i srednjoškolce kojih će doći oko tisuću u naredna tri dana. Osnovnoškolci će pogledati sve animirane filmove koji su u konkurenciji te se i na taj način dodjeljuje jedna od nagrada, odnosno ‘Nagrada za najbolji animirani film po izboru djece’.

– Filmovi su na festivalu podijeljeni u dvije dobne skupine, do 15 godina je jedna, a druga od 15 do 20 godina. Festival prikazuje filmove gotovo svih rodova, animirane, igrane i dokumentarne te zasebnu, otvorenu kategoriju. Svi filmovi su kratkometražni, maksimalnog trajanja do 20 minuta, a sve su ih radili mladi, potpuno neprofesionalni. Oni su to radili bilo preko svojih škola, bilo preko filmskih udruga, kino klubova ili kako su već njihovim gradovima i zemljama organizirane takve radionice, istaknuo je Miošić.

Izdvojeni članak

Najbolji svjetski festivali koje obavezno trebate posjetiti

Na projekcije može doći tko želi, a ulaz je besplatan

Ovogodišnji ocjenjivački žiri sastavljen je od Marka Njegića, jednog od najistaknutijih filmskih kritičara mlađe generacije, Fernanda Galrita, predavača visoke umjetničke škole u Lisabonu i Tatjane Aćimović, producentice, scenaristice i predavačice na Dramskoj akademiji u Zagrebu i voditeljice Festivala filma o pravima djece.

Publiku će činiti i oko tisuću srednjoškolaca koji će u naredna tri dana također organizirano gledati filmove. Na službene natjecateljske projekcije koje će se odvijati uglavnom u popodnevnim satima i kojih će biti ukupno sedam, može doći tko hoće, a ulaz se ne naplaćuje.

– U svakoj dobnoj skupini i za svaku kategoriju postoji po jedna nagrada. Samo u otvorenoj kategoriji nismo radili dobnu skupinu, svi se natječu za jednu nagradu. One su simbolične, odnosno pobjednici će dobiti umjetničku statuu broda koji je i simbol festivala, istaknuo je Igor Miošić iz Udruge ‘Luža’.

Izdvojeni članak

Intervju s 17-godišnjom organizatoricom NordicYouth Film Festivala: Norveška je raj za mlade ljude!

‘Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih’ i radionice u sklopu ‘DUFF-a 2014.’

Paralelno, za vrijeme trajanja DUFF-a održava se i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih, kojoj je DUFF domaćin. To je europska platforma na koju se mogu prijaviti svi mladi koji se bave filmom te na taj način raditi što vole dok ne postanu profesionalci, ukoliko im je to cilj.

– U sklopu festivala radimo i radionice za dubrovačke srednjoškolce i osnovnoškolce. Ove godine imamo radionicu jednominutnog filma, radionicu filma iz jednog kadra, radionicu filmske kritike te jednu animiranog filma. Radionice se odvijaju u Gimnaziji Dubrovnik i u Art radionici Lazareti, rekao je Miošić.

Na festivalu će biti prikazani animirani, igrani i dokumentarni filmovi iz Španjolske, Slovenije, Grčke, Portugala, Bosne i Hercegovine, Egipta, Palestine, Turske, Alžira, Izraela, Italije i Hrvatske. Organizatori pozivaju i starije osnovnoškolce i srednjoškolce da dođu na projekcije i pogledaju filmove koje rade njihovi vršnjaci iz različitih kultura s Mediterana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap