Pretraga

Duhovna glazba koja će vam ‘napuniti baterije’: Od Božje Pobjede, pa do Hillsonga, sve na jednom mjestu

A- A+

Glazba je vrlo bitna komponenta svakodnevnog života, ali i svega van toga. Kada ste pogledali posljednji put dobar film ili upečatljivu scenu iz serije, a da nije bile popraćena odličnom glazbom? Slična je stvar i s duhovnim životom.

foto: Pexels; 42 North

Ako ste se ikada našli na misi, vjerojatno ste primijetili da je glazba bitna stvar. Bitna stvar u stilu da će uvijek biti netko tko će pjevati i animirati misu, ali isto tako bitna u stilu da ako je zaista kvalitetna glazba, baš ćete uživati. I moguće je da će vam to faliti sljedeći put, ako ne bude ponovno dobra glazba.

Duhovna glazba je u posljednjih nekoliko godina doživjela potpunu promjenu. Osim onih starih pjesama koje će znati sve bake i djedovi u crkvi, sve češće možete čuti i nove pjesme – inspirirane citatima iz Svetog Pisma, ili nadahnute porukama iz istoga. Nekad je riječ o inspiraciji koja pogodi strane umjetnike, a nekad baš o našim domaćim glazbenicima.

Postoji mali milijun pjesama koje možda i nećete čuti na misi (ali zato hoćete na klanjanju ili nekakvom susretu), ali spadaju u duhovnu glazbu. To su pjesme s pozitivnom porukom, ali i koje će vas natjerati da se zapitate što vi sada točno radite. Pa ako ste spremni za manju krizu identiteta, krenimo s popisom nekih najpoznatijih!

Izdvojeni članak

Jeste li čuli za bardcore? Srednjovjekovna verzija poznatih hitova postala je vrlo popularna

Božja Pobjeda – Dubine

Pjesma koju gotovo pa sigurno znate, prepjev je engleskog originala Oceans. Naravno, hrvatsku obradu je napravio mali milijun glazbenika, no Božja Pobjeda je ipak bila prva, još davne 2014. godine. Original, koji je snimio Hillsong Worship, je postavljen prije više od osam godina na YouTube, a trenutno broji skoro 124 milijuna pregleda. S ovom pjesmom su osvojili i Billboard za najbolju pjesmu kršćanske glazbe.

Verzija Božje Pobjede je najpopularnija hrvatska verzija na YouTube-u, s više od četiri i pol milijuna pregleda. Uz ovu obradu, snimili su još mali milijun obrada, ali i originala. Inače, glazbena skupina Božja Pobjeda je ustvari slavljenički tim istoimene katoličke karizmatske zajednice, osnovane na Jarunu u Zagrebu.

What A Beautiful Name – Hillsong Worship

Hillsong je vjerojatno broj jedan ime u svijetu moderne duhovne glazbe, što potvrđuje i ova pjesma, njihova najveća uspješnica. Naravno, postoji prepjev i na hrvatskom jeziku (Kako divno ime), ali engleska verzija je ona koja osvaja. Video izvedbe trenutno ima više od 400 milijuna pregleda na YouTube-u.

Hillsong Worship, koji djeluju u sklopu Hillsong crkve (koja zna biti kontroverzna), je između ostalog dobio i Grammyja za ovu pjesmu, u kategoriji Najbolja izvedba / pjesma suvremene kršćanske glazbe. Ako poslušate pjesmu, bit će vam jasno i zašto.

Hanna i sestre Halužan – Prva Ljubav Te Zove

Da ne bi ispalo da su samo prepjevi oni koji su uspješni, postoji mali milijun hrvatskih pjesama iz ovog žanra, koje su i više no uspješne. Između ostalih, i ova pjesma koja trenutno ima više od milijun pregleda na YouTube-u, a nerijetko ćete ju čuti i na samoj misi. Prije tri godine je ova pjesma snimljena i objavljena.

Pjesma je objavljena na kanalu Nova Eva. Ako ste pokušavali pratiti misu za vrijeme lockdowna, gotovo pa sigurno ste pratili misu iz zagrebačke Knežije – upravo na ovom kanalu. Uz ovu pjesmu, na kanalu ćete tako pronaći pjesme slavljeničkog tima Amorose, Božje Pobjede & Totus Tuus, Hanne, ali i Alana Hržice. Velika imena za hrvatsku suvremenu duhovnu glazbu.

Promijeni me – fra Marin Karačić

Kada razmišljate o fratrima, vjerojatno ih ne zamišljate raspjevane. Ili barem ne u tolikoj mjeri da snimaju vlastite albume i imaju velike koncerte. No, upravo je to ono što čini fra Marin Karačić. Njegovu autorsku glazbu bi mnogi opisali kao najiskreniju, a o njegovom uspjehu govori i činjenica da njegove pjesme imaju i po nekoliko stotina tisuća pregleda, ako ne i milijuna.

Pjesma Promijeni me ima preko milijun pregleda, a nema niti spot, već je postavljena samo pjesma. Tekst i glazbu je napisao sam fra Marin Karačić, kao i za većinu pjesama koje on pjeva. Od ostalih pjesama, svakako je potrebno spomenuti i pjesmu Pustinja, koja je također prešla milijun pregleda, baš kao i pjesma Promijeni me.

Copy link
Powered by Social Snap