Pretraga

Dva naša kluba među 10 najboljih nogometnih inkubatora u Europi

A- A+

Dinamo i Hajduk, sudeći po posljednjem izvještaju CIES-a, spadaju u sam europski vrh po proizvodnji igrača. Zagrepčani su se plasirali na 4., a Splićani na 6. mjesto na Starom kontinentu.

CIES

Posljednji izvještaj Međunarodnog centra za sportsku analizu (CIES) dokazao je koliki potencijal kriju domaći nogometni klubovi. Naime, na listi stotinu klubova čiji su igrači zastupljeni u 31 najjačoj europskoj ligi našle su se naše dvije perjanice.

Nakon što su u obzir uzeti klubovi čiji su igrači proveli najmanje tri sezone u razdoblju od 15 do 21. godine starosti zagrebački Dinamo je rangiran na četvrto mjesto, a Hajduk na šesto.

Izdvojeni članak

Londonski velikan nudi 11 milijuna kuna za Hajdukovog juniora

Analiza je pokazala da Dinamo ima ukupno 50 igrača diljem Europe dok su ‘splitski bili’ po Starom kontinentu razaslali tek jednog nogometaša manje. Među sto najuspješnijih nogometnih klubova našla su se još tri hrvatska. Osijek je zasjeo na 22. mjestu (35 igrača), Zagreb je 61. (25 igrača), a Zadar je zauzeo 84. mjesto (22 igrača). Zanimljivo je da Rijeke, trenutno drugog najjačeg kluba u Hrvatskoj nema na listi.

Što se tiče ukupnog poretka na samom vrhu se našao Ajax, inače poznat po svojoj moćnoj nogometnoj škola, dok se odmah iza smjestio beogradski Partizan. Barcelona je treća, a između naša dva kluba se ugurao još i Šahtjor iz Donjecka.

Valja napomenuti, da se i zadnji član nekadašnje velike četvorke – Crvena zvezda – ugurao među najbolje na kontinentu smjestivši se na deveto mjesto.

Dva naša kluba među 10 najboljih nogometnih inkubatora u Europi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap