Pretraga

Dvadeseta obljetnica postojanja domene .hr

A- A+

Hrvatska nacionalna domena .hr jučer je obilježila dvadesetu godišnjicu postojanja. Sveučilišni računarski centar (srce.hr), na jučerašnji dan, 1993. godine, prvi je dobio odobrenje za korištenje sada već u internetskom svijetu prepoznatljive hrvatske identifikacije. Danas je više od 77 tisuća mrežnih stranica unutar .hr domene. Prilikom registracije stranica s tom adresom, neki su tipovi besplatni, dok se drugi naplaćuju.

www.hrt.hr

Prije 20 godina, na jučerašnji dan, Hrvatska je dobila svoju nacionalnu domenu .hr, po kojoj smo danas prepoznatljivi u svijetu interneta. Sveučilišni računarski centar (Srce.hr) imao je čast prvi imati hr. na kraju imena svoje mrežne stranice. To je bio završni korak u uspostavi interneta u Hrvatskoj. Danas je više od 77 tisuća registrirano na domenu .hr.

Izdvojeni članak

Dva i pol milijuna korisnika interneta u Hrvatskoj

– Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia, rečenica je poznatog američkog računalnog autoriteta Jona Postela, koju je uputio 27. veljače 1993. Ivanu Mariću tadašnjem zamjeniku ravnatelja Srca i čovjeka koji je administrativno i tehnički obavljao poslove oko uspostave hrvatske domene.

Sve do 1. siječnja 2012. godine upravo Sveučilišni računarski centar upravljao je poslovima vezanim za ovu hrvatsku internetsku identifikaciju te između ostalog napravio registar domena. Sada te zadaće obavlja CARNet.

U Hrvatskoj je moguće registrirati nekoliko tipova domena: sekundarne domene .hr kao besplatne (ali uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta), kao i domene .from.hr (besplatne) i com.hr (naplatne) kao i one niže razine.

Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet jedini je registar koji odobrava besplatne domene, dok za naplatne postoje ovlašteni registri kojih je trenutno 15 u Hrvatskoj.

Broj registracija svih vrsta domena u stalnom je porastu, a trenutno je odnos besplatnih i naplatnih 70 : 30 posto. CARNet je prilikom preuzimanja administriranja nad domenom .hr ukinuo obvezni papirnati koncept registracije. Stoga je sada moguće besplatni tip registracije obaviti putem mrežno dostupne aplikacije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap