Dvije godine bez Mirka: Trebat će ih proći još puno da izblijedi sjećanje na legendarnog znalca vedrog duha

Prošlo je točno dvije godine otkako nas je prerano, u 61. godini života napustio veliki hrvatski znalac iz Rtine kod Zadra Mirko Miočić. Ostao je upamćen kao ‘the joker zovi’ iz kviza Milijunaš, radi čega su mijenjana i izvorna pravila kviza, ali i kao lovac u Potjeri.

No uz navedene angažmane, Mirko je sudjelovao u kvizovima još od Kviskoteke gdje je bio višestruki pobjednik, Diplomca, Izazova te do spomenutih Milijunaša i Potjere. No, osim što je plijenio svojim širokim općim znanjem, jednako tako Miočić je plijenio i vedrim duhom, radi čega je imao brojne obožavatelje u Hrvatskoj i izvan nje.

Nitko nije vjerovao da je zauvijek otišao iz Potjere

Posljednji veliki intervju Mirka Miočića u kojem je otkrio mnoštvo nepoznatih detalja o sebi

Kako smo prethodno naveli, pred kraj života Mirko je bio lovac u popularnom kvizu Potjera, od koje se oprostio u ožujku 2016. godine, upravo zbog narušenog zdravstvenog stanja.

No, on, kao ni njegove kolege iz Potjere, ali ni široki auditorij nisu vjerovali da je to Mirkov konačni oproštaj od svijeta kvizova. Vjerovalo se u to doba da će se nakon oporavka i odmora, Mirko vratiti još jači.

Međutim, nepobjedivog kviz majstora, bolest je ipak pobijedila.

U spomenutom ožujku 2016. godine, zbog posljedica šećerne bolesti, liječnici zadarske bolnice su mu na jednoj nozi amputirali potkoljenicu, a na drugoj stopalo.

Nakon toga je prebačen na liječenje u Zagreb, tijekom kojega se na HRT-u pojavila lažna vijest o njegovoj smrti, koja se pokazala neprovjerenom i netočnom.

Ipak, taj se neželjeni scenarij uskoro i dogodio.

Tradicionalni kvizaški vikend Mirku u čast

Dama pobjednica na Memorijalu Mirka Miočića na kojemu se okupilo više od 220 kvizaša

Mirko se oporavljao u Zadru, da bi se 7. svibnja 2017., s narušenim zdravljem javio u tamošnju Opću bolnicu. Uz sve prije navedene probleme, dobio je i upalu pluća, od koje je prije točno dvije godine preminuo.

Svega šest dana prije toga, telefonski se uključio u slavljeničko 500. izdanje kviza Potjera, kojemu je bio zaštitni znak.

A da Mirkov topli lik i ono što je predstavljao ne bi palo u zaborav, potrudili su se njegovi Zadrani. Oni su odmah u prvoj godini njegova odlaska pokrenuli višednevno kviz natjecanje Memorijal Mirko Miočić, koje je do sada organizirano dva puta.

O veličini njegove ličnosti svjedoči i podatak da su se na oba turnira pojavili svi istaknuti hrvatski kvizaši, a ukupno je u dvije godine na njima sudjelovalo više od 400 natjecatelja.

Odgovori