Pretraga

Dvojba koja pokreće rasprave: U koji se kontejner odlaže tetrapak?

A- A+

Prema nekim neslužbenim podacima, u Hrvatskoj se reciklira tek 17% otpada, a Europska komisija za cilj je do 2020. zacrtala recikliranje 50% komunalnog otpada. Ekološki osvješteniji znaju od kolike je važnosti u ostvarivanju tog cilja razvrstavanje otpada, ali ponekada i tu imamo dilemu – gdje odložiti određenu vrstu ambalaže? Najčešća se dvojba vodi prilikom odlaganja tetrapaka.

foto: srednja.hr

Kako se i naša mala redakcija trudi razvrstavati u poseban spremnik plastiku, papir i mješoviti otpad, često raspravljamo o tome gdje odložiti ispražnjen tetrapak mlijeka, ambalaže koja se sastoji od slojeva plastificiranog papira. Pa smo odgovor jednostavno odlučili ‘guglati’.

Izdvojeni članak

Osmislili kantu koja umjesto vas razdvaja otpad: Splitski srednjoškolci unaprijedili su Ideju godine

Na stranicama zagrebačke Čistoće tako je pojašnjeno da se tetrapak, odnosno takva višeslojna ambalaža odlaže u žute spremnike, dakle one za plastiku. Valja napomenuti da Čistoća upućuje na to da se u spremnik za plastiku odlažu i konzerve od hrane, limenke od pića te stiropor, ambalaže oko kojih također često imamo dileme.

Osim stranica zagrebačke Čistoće, nasumično smo odabrali i još neke službene stranice gradskih službi, pa tao i Komunalac iz Koprivnice nalaže da se tetrapak odlaže u žute vreće ili žute kontejnere na zelenim otocima, a na isto svoje stanovnike upućuje i Grad Pregrada.

I splitska Čistoća izričito naglašava kako tetrapak ne spada u stari papir i ne odlaže se u plave spremnike. Na nekoliko lokacija na splitskom području postoje i posebni kontejneri za odlaganje ove vrste višeslojne ambalaže, a oni su crne boje.

Tako da, eto, ako i dalje imate dvojbi gdje odložiti tetrapak, čini se kako ćete najveću ‘uslugu’ okolišu učiniti ako ga odložite u spremnik za plastiku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap