Pretraga

Egzotični jamajkanski bob tim ima zaraznu himnu na ZOI-u

A- A+

Nakon 12 godina pauze, jamajkanska bob reprezentacija, ponovno je bila na stazi na Zimskim olimpijskim igrama. Nažalost njihov dvojac, koji se plasirao na natjecanje u Sočiju, zauzeo je prije dva dana posljednju poziciju u ovoj disciplini. Međutim, ono što ih odvaja od ostalih nacionalnih timova je činjenica da imaju pjesmu koja im je posvećena. Zove se ‘Pjesma o bobu’, a glazbeno je autohtonog reggae ritma.

Screenshot: You Tube

Prvi nastup, bob reprezentacija Jamajke imala je 1988. godine u Calgaryu, kada je dvojac Dudley Stokes i Michael White završio na 30. mjestu. Nažalost 26 godina kasnije, bob dvojac ove egzotične otočne zemlje, okružene Karipskim morem, zauzeo je istu, ovoga puta i posljednju poziciju. No, kao i tih godina kraja 80-ih i početka 90-ih Jamajkanci su unatoč slabijim rezultatima, izuzetno atraktivni gosti zimskih olimpijskih igara.

Izdvojeni članak

Video: Vuco i Živo blato snimili navijačku himnu za košarkašku reprezentaciju

‘Pjesma o bobu’

Ovoga puta su se pojavili na natjecanju s pjesmom koja im je posvećena, a koja je objavljena na stranicama najeminentnije jamajčanske turističke agencije.

Zove se ‘Pjesma o bobu’ te je vrlo ‘catchy’ reggae ritma sa spotom u kojem se izmjenjuju stvarni i animirani kadrovi, u znak podrške jednog tima ‘kojem je važnije sudjelovati, nego li pobijediti’ u natjecanju.

Tvorci Pjesme o bobu su Sidney Mills i Jon Notar.

Legendarna bob generacija ostavljala iza sebe i velikane

Prvi značajniji nastup jamajčanski bob nacionalni tim je imao na ZOI-u u Calgaryu 1988. godine. Po toj generaciji koju je činio četverac Dudley Stokes, Devon Harris, Michael White i Chris Stokes, snimljen je i film ‘Ledena staza’ (Cool Runnings), koji promiče olimpijski duh u samoj svojoj esenciji.

U Calgaryu su Jamajkanci bili 30, četiri godine poslije 25 u Albertville, dok su na Zimskim olimpijskim igrama u norveškom Lillehameru 1994., osvojili 14. mjesto, ostavivši iza sebe SAD, Rusiju, Francusku i Australiju.

Zatim su nastupili i na ZOI-u 1998. i 2002., gdje su u dvojcu i četvercu ostvarivali poretke od 20. do 30. mjesta.

Sada su se vratili nakon 12 godina na Zimske olimpijske igre. Rezultat u Sočiju, nije za pamćenje, ali zarazna ‘Pjesma o bobu’ svakako jest. Poslušajte ju.

Egzotični jamajkanski bob tim ima zaraznu himnu na ZOI-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap