Pretraga

Ekipa sastavljena od splitskih studenata iduće sezone u 2. košarkaškoj ligi Hrvatske

A- A+

Već u premijernoj sezoni nastupanja u jednoj od nekolicine drugih košarkaških liga Hrvatske, Akademski košarkaški klub Universitas, koji je ove godine nastupao pod imenom Diplomus, napravio je izniman rezultat. Osvojio je treće mjesto u A-2 ligi jug, što će najvjerojatnije biti dostatno za igranje u jedinstvenoj drugoj hrvatskoj ligi, koja će se formirati iduće sezone.

Uoči utakmice protiv Sunik Puntamike / foto: Facebook Unisport Split

Inače, spomenuti klub projekt je Sveučilišta u Splitu i Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, a započeo je prije godinu i pol potpisivanjem sporazuma s KK Splitom.

Kako je i kada nastao AKK Universitas?

Projekt Sveučilišta u Splitu i Splitskog sveučilišnog sportskog saveza započeo je prije godinu i pol potpisivanjem sporazuma s KK Splitom u kojem je dogovoreno formiranje sveučilišnog kluba, ujedno i B ekipe Splita koja će biti kombinacija studenata, alumnia te najperspektivnijih juniora Splita koji bi na takav način dobili mogućnost afirmacije na seniorskoj razini te veliki broj jakih utakmica što je prepoznato kao iznimna važnost za njihov sportski razvoj.

U zadnjem kolu A-2 lige Jug, AKK Universitas je odmjerio snage sa Sonik Puntamikom te pobijedio 74-64. Ono što je dodatno utjecalo na važnost ove utakmice je činjenica da se u njoj izravno odlučivalo o borbi za treće mjesto.    

Najefikasniji kod Universitasa bili su kapetan Marin s 18 te Vrgoč i Omrčen s 15 poena.

Ovom pobjedom Splićani su s omjerom 12:6 osvojili željeno treće mjesto, piše Dalmatinski portal.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

Cilj je bila sredina tablice

Trener Universitasa Milan Karakaš, nije krio zadovoljstvo prvom natjecateljskom sezonom svojih pulena. 

– Ove godine su bile manje ambicije i jedini cilj je bila afirmacija mladih igrača koji će u budućnosti nadamo se biti i studenti i prvotimci KK Splita. Osnovni cilj je bio njihov razvoj, da potpomognuti sa par studenta držimo sredine tablice. Zaista, iz trenerskog aspekta mogu reći da sam iznenađen koliko dobro smo odigrali ovu ligu te smo već nakon 4-5 kola uvidjeli da se možemo pozicionirati puno više nego su to inicijalna očekivanja sugerirala i u jednom trenutku kada se otvorila opcija da ‘ganjamo’ treće mjesto koje nam dogodine vjerovatno donosi igranje u višem rangu to jest A-1 ligi,  koja će se promjenom sustava natjecanja HKS-a formirati od 5 drugih liga, odlučili smo da idemo ka tom cilju te smo u zadnjem kolu došli u situaciju da u izravnom susretu s Sonik Puntamikom odlučujemo o toj željenoj trećoj poziciji, detaljnu je analizu dao Karakaš, inače i trener juniora KK Splita. 

Izdvojeni članak

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš

Uz sportski aspekt, onaj obrazovni je jednako bitan

Daljnji nastavak projekta veže se, ne samo za sportski razvoj igrača koji su do sada nastupali za ovaj klub, nego i za njihov obrazovni, odnosno akademski razvoj. Krajnji cilj projekta je da svi trenutni juniori KK Splita studiraju na Sveučilištu u Splitu, nastupaju za Universitas Split u nacionalnim sportskim ligama, a za Sveučilište u Splitu na sveučilišnim natjecanjima. 

U kontekstu sportskog razvoja, u Gradu pod Marjanom priželjkuju da Split ponovno dođe na razinu koju to i svojim imenom i tradicijom zaslužuje te da igra regionalnu ABA ligu dok bi Universitas kao B ekipa igrao u prvoj ili premijer ligi (ovisno kako se već sustav natjecanja bude razvijao). 

Kako dalje piše Dalmatinski portal, u prošlosti se često događalo da igrači završe juniorski staž, a da još nisu ni košarkaški ni fizički zreli za najvišu razinu te onda odu u obližnje lokalne klubove u kojima je nivo treniranja ipak niži. Tako bi onda dolazilo do stagnacije u košarkaškom razvoju, što je u konačnici uglavnom rezultiralo njihovim prestankom profesionalnog bavljenja sportom. 

Kroz ovakav oblik partnerstva, KK Split na radaru ima igrače odgojene u njihovoj omladinskoj školi, a koji bi u trenutku kada dosegnu svoj puni potencijal mogli konkurirati za prvu ekipu.

Ekipa sastavljena od splitskih studenata iduće sezone u 2. košarkaškoj ligi Hrvatske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap