Pretraga

Emitira se posebna epizoda Potjere, a povod je jedan od najvećih kulturnih događaja u Hrvatskoj

A- A+

Ovoga petka povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige, jedno od najmasovnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Za ljubitelje čitanja organizirano je preko tisuću različitih događaja, a 120 knjižara i više od 90 nakladnika nudi knjige po nižim, sajamskim cijenama. Također, dan uoči Noći knjige emitira se i specijalna epizoda kviza Potjera.

Foto: Srednja.hr/screenshot: HRTi

– Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška, stoji u opisu ovogodišnje manifestacije Noć knjige, koja se održava u petak, 23. travnja.

Organizirano više od 1.100 događanaj diljem Hrvatske

Kako kažu organizatori, u programu jubilarne Noći knjige s više od 1.100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove ‘prijatelji knjige’ iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Popis programa nalazi se ovdje.

– Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima, opisuju organizatori.

Osim svega navedenog, građani koji 23. travnja putuju na relaciji Zagreb – Sisak moći će uživati u zvučnim knjigama s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Istodobno, u pričama pripovjedačice Lee Đido Božak uživat će pak putnici i djelatnici Jadrolinije na deset brodskih linija. Također, u petak će se na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu iz spomenute mobilne aplikacije, a zainteresiranim bolnicama će i nakon Noći knjige omogućiti trajan pristup sadržajima bez naknade.

Izdvojeni članak

Ponovno je odgođen Interliber, poznato kada bi se konačno trebao održati

Sajamske cijene knjiga

Proveden je i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija, pa će najbolji radovi biti objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Ovih je dana i kod III. gimnazije u Zagrebu oslikan mural posvećen jednom od naših najpoznatijih dječjih romana – Smogovcima. Cilj je bio potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima povezanim s knjigom i čitanjem.

U povodu Noći knjige Zagreb dobio mural posvećen legendarnim Smogovcima

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava…

Objavljuje NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBUSrijeda, 21. travnja 2021.

Ono što će možda najviše razveseliti ljubitelje čitanja su akcijske cijene knjiga koje će potrajati sve do kraja mjeseca.

– Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je ovdje, stoji u opisu događaja.

Specijalna epizoda Potjere

Uobičajenog otvorenja Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ove godine nema. Zato se u petak na Trećem programu Hrvatske u večernjim satima emitira specijalna emisija sa zanimljivim gostima i predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu. Podaci bi trebali biti posebno zanimljivi zbog pandemije koronavirusa i lockdowna. Uz mnoge druge zanimljive sadržaje, večer prije Noći knjige bit će emitirano i specijalno izdanje emisije Potjera u kojoj sudjeluju Mario Kovač, Dražen Ilinčić, Danijel Rafaelić i Seid Serdarević.

– Noć knjige ima i humanitarni karakter. Tako će kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini uskoro dobiti kontejner s knjigama zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS, a brojni nakladnici već su donirali i knjige, zaključuju organizatori.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap