Pretraga

Endometrioza zahvaća jednu od deset žena: Ako imate ove simptome, javite se ginekologu

Bolne menstruacije, bol prilikom spolnog odnosa, zdjelična bol nekoliko dana prije menstruacije, kronična zdjelična bol, abnormalna krvarenja iz maternice, obilna ili produžena menstrualna krvarenja. Ako ste se pronašli u većini nabrojanih simptoma, vrlo je vjerojatno da patite od endometrioze. Endometrioza zahvaća jednu od deset žena u svijetu, a o tome bi svakako trebali razgovarati sa svojim ginekologom.

djevojka na krevetu u zgrčenom položaju zbog boli

Foto: Pexels

Prvog dana u ožujku službeno se od ove godine u Hrvatskoj obilježava Dan podizanja svijesti o endometriozi. Endometrioza je bolest koja zahvaća jednu od deset žena u svijetu, a u Hrvatskoj ta se broja kreće oko 90 tisuća žena i djevojaka.

Endometrioza – koji su simptomi?

Endometrioza je zapravo stanje u kojemu tkivo nalik na endometrij, odnosno sluznici maternice, raste izvan same maternice, a najčešći simptomi ove bolesti su bolne menstruacije, bol prilikom spolnog odnosa, zdjelična bol nekoliko dana prije menstruacije, kronična zdjelična bol, abnormalna krvarenja iz maternice, obilna ili produžena menstrualna krvarenja.

Uz to, endometrioza može zahvatiti i crijevo pa se mogu javiti bolovi tijekom pražnjenja debelog crijeva, učestali zatvori, proljevi, nadutost ili čak prisutnost krvi u stolici tijekom menstruacije. Može zahvatiti i mokraćni mjehur uslijed čega dolazi do učestalog i bolnog mokrenja ili prisutnost krvi u mokraći tijekom menstruacije.

Izdvojeni članak

Što trebate znati o prvom ginekološkom pregledu i menstrualnom zdravlju? Ginekologinja odgovorila na važna pitanja

Endometrioza može zahvatiti i mlade djevojke pojavom prve menstruacije

Važno je napomenuti da kod endometrioze ne postoje pravila i da se može pojaviti i kod mladih djevojaka već pojavom prve menstruacije, a upravo je ta bolest jedan od značajnijih uzroka neplodnosti te je ključno da se na vrijeme dijagnosticira.

No, u praksi se često konačna dijagnoza dobije prosječno nakon devet godina, a najčešće se otkrije upravo na ginekološkoj obradi radi neplodnosti.

– Trenutno za endometriozu ne postoji lijek, a liječnici, odnosno ginekolozi bi to trebali početi govoriti svojim pacijenticama. Uobičajene šablone ‘Uzmite pilule ili ostanite trudni’ su opasne i zastarjele metode koje nisu lijek za endometriozu. Znanstvene studije i istraživanja o endometriozi pokazuju da pilule odnosno hormonska terapija ne liječe endometriozu, već je eventualno mogu kontrolirati i usporiti rast, stoji u peticiji koju je pokrenula Udruga žena oboljelih od endometrioze – Ja sam 1 od 10 i to još prošle godine.

Izdvojeni članak
Djevojka ima menstruaciju

Prva menstruacija nastupa sve ranije: Liječnica objašnjava zašto te do kada biste je trebali dobiti

Ako sumnjate da patite od endometrioze, javite se svom ginekologu

Dodaje se i kako su istraživanja pokazala da kod 30 posto žena hormonska terapija uopće ne djeluje, kao što ni trudnoća ne rješava bolest zauvijek jer je zabilježen niz slučajeva endometrioze koja se ženama vrati nakon poroda.

Cilj Udruge je bio podići svijest o ovoj bolesti u Hrvatskoj te da, uz ostale konkretne zahtjeve koji su navedeni u peticiji, mjesec ožujak i u Hrvatskoj službeno postane mjesec osvješćivanja o endometriozi. Nakon toga 1. ožujak službeno je proglašen Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj.

– Ako bolest uznapreduje u III. i IV. stadij, može uzrokovati ozbiljne probleme, neizdržive bolove, širiti se na druge organe u i izvan zdjelice i izazvati nepopravljivu štetu za zdravlje žene. Stoga, liječnici bi morali temeljito informirati svaku ženu o endometriozi, njenim zamkama i podmuklosti, osobito bi trebali savjetovati na oprez žene kojima je endometrioza dijagnosticirana, poručile su u peticiji iz Udruge.

djevojka na krevetu u zgrčenom položaju zbog boli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap