Pretraga

EUG: Organizatori mijenjali pravila usred turnira, a Poljakinje skoro završile na ulici

A- A+

Mlade nade svjetskog sporta ovoga su se tjedna našle u Hrvatskoj. Razlog – sudjeluju u Europskim sveučilišnim igrama koje se održavaju u Zagrebu i Rijeci, a trajat će sve do 25. srpnja. Naša je ekipa posjetila zagrebački studentski dom Stjepan Radić u kojem su sportaši smješteni. I dok je većina njih hranom i smještajem vrlo zadovoljna, neki su ostali razočarani radi organizacijskih propusta na koje su naišli. Među ‘oštećenima’ su se našle Poljakinje koje su zamalo ostale bez smještaja te šahisti kojima su izmijenjena pravila usred turnira.

Foto: Srednja.hr| Anton Mezulić

U dvorištu Studentskog doma Stjepan Radić veselo je kao da ljetni praznici još uvijek nisu počeli. Hrvatske studente na savskim klupicama zamijenili su švicarski, njemački, poljski, britanski i mnogi drugi koji su se došli natjecati na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama.

Iako je većina jako sretna i zadovoljna te se ovdje osjećaju ugodno i dobrodošlo, neki od njih već su na samom početku igara naišli su na poteškoće.

Sportaši loše informirani: Poljakinje gotovo ostale bez smještaja i hrane

Jedna od njih bila je Diane, tenisačica Sveučilišta u Genevi. Kako je došla u potpuno nepoznato mjesto, bila joj je potrebna pomoć oko snalaženja u prostoru, ali je nakon dobivenih kontradiktornih informacija ostala još zbunjenija.

– U početku smo bili zapravo dosta zbunjeni jer nismo znali kud treba ići, koga pitati i znali smo se nekad obratiti nekoliko različitih ljudi, a dali su nam totalno drukčije informacije, kazala nam je Diane i dodala kako su se ona i njene kolegice sada već snašle i ipak nekako uspijevaju dobiti informacije koje su im potrebne za snalaženje.

Poljska veslačica Anna sa Sveučilišta u Poznanu, malo je reći, potpuno se razočarala u organizatore Igara. Ona i njene suigračice zbog nesporazuma oko akreditacija gotovo su ostale bez smještaja i hrane.

– Ne bi htjela mnogo komentirati, ali svi smo razočarani. Dobili smo službene akreditacije do današnjeg dana jer smo danas završile s nastupom, no kući odlazimo tek sljedeći dan. Na sreću, nekako smo uspjeli nekako dobiti neslužbene akreditacije. Da bismo ih dobili morali smo dati svoje osobne iskaznice i sada se bojimo kako ih do sutra, kada odlazimo kući, nećemo uspjeti dobiti nazad, razočarano nam je kazala Anna.

Dodaje kako strahuje da bi sa zamjenskim akreditacijama mogle naići na probleme, jer nemaju fotografije.

S obzirom da je dio veslačkog tima, prije natjecanja su im organizatori kazali da kajak mogu iznajmiti u Hrvatskoj, kako ga ne bi morale nositi sa sobom na put.

– Prije nego što smo došle rečeno nam je kako ćemo moći iznajmiti kajak, no to se nije dogodilo, kazala nam je Anna.

Da organizacija nije toliko loša, kazao nam je Filip, košarkaš Sveučilišta na Primorskom. Jedino ga je zasmetalo prestrogo osiguranje.

– Organizacija je dobra, ali ima malo previše policije i zaštitara, svi nas previše provjeravaju. Nije zbog alkohola, jer ja ne pijem, ali nije ti ugodno kad te pretresaju svako malo, kaže Filip.

Hrvatski šahisti razočarani izmjenama pravila usred turnira

Hrvatski šahist Filip doživio je veliko razočarenje kada su se usred turnira, netom prije drugog kola definirala nova pravila natjecanja.

– Što se tiče organizacije šahovskog turnira prilično je bilo loše to što se nisu znala sva pravila na početku Igara. U prvom kolu nitko nije imao blage veze da igrači ne smiju biti iz istog sveučilišta, uostalom ja sam u prvom kolu igrao protiv svog kolege. Onda su u drugom kolu izmijenili parove i na jednom je izašlo pravilo da ne smiju igrati međusobno igrači s istog sveučilišta što samo po sebi nema smisla. Radi se o pojedinačnom turniru, a nas dvojica smo u prvom kolu igrali jedan protiv drugoga, objašnjava Filip.

Dodaje kako se njegov suparnik žalio na ovakav nesportski pristup natjecanju, ali žalba mu nije uvažena.

– Prostor i samo uređenje je u redu, ali pravila definitivno nisu korektna, kaže Filip.

Njegov kolega Andrej da ga najviše smeta što su partije ‘razbacane’ kroz čitav dan, a sve je moglo biti osmišljeno tako da se odigraju u jednom dijelu dana.

– Raspored partija je jako loš. Mi bismo možda željeli pogledati i neke druge sportove i natjecanja, ali zbog lošeg rasporeda to ne možemo, rekao nam je Andrej.

No ipak, u moru studenata sportaša naišli smo na jednu djevojku kojoj ovdje i nije toliko loše.

– Organizacija je odlična nemam se na što požaliti, najradije bi ostala ovdje, otkrila nam je simpatična Bjeloruskinja Tatsyana s Karate sveučilišta.

Pročitajte i ostale vijesti vezane za Europske sveučilišne igre:

Hrvatska skupila već 7 zlata na Europskim sveučilišnim igrama

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama

Događaji koje ne smijete propustiti na Europskoj univerzijadi u Zagrebu i Rijeci

[FOTO+VIDEO] Spektakularnim programom otvorene Europske sveučilišne igre