Pretraga

Euro 2020. igrati će se možda i u Hrvatskoj

A- A+

Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine postati će prvo koje će se igrati u više od dvije zemlje. Tu je odluku UEFA donijela radi smanjivanja troškova organizacije te će mogućnost organiziranja utakmica Europskog prvenstavapostati dostupna i manjim i siromašnijimzemljama.

UEFA je službeno potvrdila najavu svoga predsjednika Michela Platinija kako će se Europsko prvenstvo 2020. godine, po prvi puta, odigrati po novom modelu u kojem će sudjelovati više zemalja diljem Europe. Platinijev je plan, koji je nazvao ‘Euro za Europu’, predviđa da se Europsko prvenstvo 2020. godine igra u 12,13 gradova diljem europskoga kontinenta.

Glavni je razlog uvođenje ovoga novog modela ušteda u vrijeme ekonomske krize, odnosno smanjivanje troškova organizacije. Platini voli istaknuti kako će Europsko prvenstvo na taj način biti dostupno većini građana Europe, a priliku za sudjelovanje u organiziranju dobiti će i manje i siromašnije europske zemlje.

Iz UEFA-e su se potrudili suprotstaviti se skepticima koji tvrde da bi ovaj novi revolucionarni model kontinentalnog prvenstva mogao biti kompliciran i problematičan zbog transporta. Odgovor je glasio da nema govora o tome, jer će se prvenstvo igrati u velikim, ne nužno glavnim, gradovima europskih drava koji su međusobno dobro povezani.

Osim toga format će najvjerojatnije biti napravljen tako da reprezentacije u grupnoj fazi neće morati putovati predugo već će se zadržavati u jednoj regiji.

Računajući da će se Euro 2020. godine organizirati po starome modelu, kandidaturu je već najvila Turska te u suradnja Irska i Škotska te Azerbajdžan i Gruzija. Zainteresirane zemlje, članice UEFA-e, svoje službene kandidature za domaćinstvo ‘revolucionarnog’ Europskog prvenstvo 2020. godine mogu podnijeti do rujna slijedeće godine. Već sad je iz vrha HNS-a odaslan signal kako se i Hrvatska planira uključiti u ovaj projekt.

Euro 2020. igrati će se možda i u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap