Pretraga

Europa planira nova pravila za Whatsapp i Viber kako bi zaštitila telekome

A- A+

Europska komisija za rujan planira nova pravila pa će Viber, Facebookov WhatsApp ili Skype izjednačiti s telekomunikacijama.

foto: www.moroccoworldnews.com

Servisi za komunikaciju kao što su WhatsApp ili Viber od jeseni će se morati prilagoditi novim pravilima, objavio je Financial Times. Europska unija odlučila je regulirati tržišnu utrku između klasičnih teleoperatera i novih ‘online’ pružatelja usluga, koji se trenutno nalaze u sivoj zoni.

Telekomunikacije se već godinama žale kako njihova nova konkurencija koristi slabu regulaciju za ubrzani rast i lakšu prevlast na tržištu. Vlasnici mobitela brzo su prihvatili njihove besplatne pozive i poruke, a kompanije, uglavnom američke, ubrzano povećavaju profit na prodaji aplikacija i oglasnog prostora.

Međutim, Facebook i Microsoft zaradu ostvaruju i pomoću podataka svojih korisnika pa bi nova pravila trebala ograničiti mogućnosti kompanije koje sve više dominiraju jednim od najprofitabilnijih sektora. Osim što žele izjednačiti tržišnu utrku, iz Europe navode kako su promjene važne i zbog sigurnosnih razloga, a novi zakon dao bi veću autonomiju državama.

Tako se očekuje da će Francuska već u rujnu odlučiti hoće li prisiliti Google, Viber ili Facebook da svoje aplikacije prijave kao telekomunikacijske tvrtke, piše Financial Times.

Taj bi im novi status donio i nove troškove pa bi se morali uključiti u troškove održavanja infrastrukture, koju su do sada financirali telekomi, odnosno građani.

Europa planira nova pravila za Whatsapp i Viber kako bi zaštitila telekome
Share via
Copy link
Powered by Social Snap