Pretraga

Europska unija će tražiti da svi mobilni uređaji imaju iste punjače

A- A+

Europska komisija želi standardizirati punjače za sve prijenosne elektroničke uređaje. Ako se ovaj prijedlog izglasa i u Europskom parlamentu, svi će uređaji morati podržavati standardni USB-C punjač, što bi najviše pogodilo Apple i njihove Lightning utore i punjače.

USB C punjač za mobitel

Ilustracija: Unsplash; Andreas Haslinger

Europska komisija traži da se standardiziraju punjači za mobitele. Konkretno, prijedlog na kojem, više manje, rade posljednjih deset godina, nalaže da bi svi mobilni uređaji u prometu EU trebali imati standardni USB-C punjač. Na taj bi se način smanjila količina nagomilanih punjača i otpada, što je inače štetno za okoliš.

Ovo najviše udara Apple

Takva bi odluka u ovome trenutku trebala najviše pogoditi Apple. U odnosu na Android pametne telefone, od kojih većina posljednjih godina izlazi s USB-C sučeljem pa se njihovi punjači mogu međusobno mijenjati, koristi Lightning tehnologiju koja je drugačija i skuplja za krajnjeg korisnika, a istovremeno može izazvati štetu za okoliš jer se takav punjač ne može generacijski prenositi s mobitela na mobitel ako korisnici prelaze s iPhonea na neki Android smartphone. Prijedlog Europske komisije sada još treba izglasati Europski parlament, a kada bi se to dogodilo, proizvođači mobilnih uređaja imali bi 24 mjesec da se usklade s novim odredbama.

To je za Apple, kojega bi, kako smo spomenuli, ova odredba najviše pogodila, dosta zanimljivo s obzirom na to da se već godinama u tehnološkim krugovima šuška da je u pripremi novi iPhone bez utičnice. Konkretno, smatra se da Apple radi na uređaju koji bi imao neku verziju magnetnog punjača koji bi zamijenio klasični ligntning, pa tako i potencijalni USB-C utor koji se sada nalaze na većini novih Android pametnih telefona. Štoviše, Apple je u svoje iPhone uređaje posljednje dvije generacije uveo bežično magnetno punjenje na poleđinu uređaja, što neki smatraju prototipom novog magnetnog ‘utora’. Kada bi Apple u naredne dvije godine uveo tu novinu, potencijalna odredba EU o standardizaciji punjača na njih se više ne bi odnosila.

Skupo je i štetno za okoliš

Povjerenik Thierry Berton komentirao je kako su nam punjači bitni za sve naše esencijalne elektroničke uređaje.

– S više i više uređaja, imamo sve više i više punjača koji se prodaju, a ne mogu se međusobno razmjenjivati ili nisu potrebni. Tome ćemo stati na kraju. S našim prijedlogom, europski potrošači moći će koristiti jedan punjač za sve svoje mobilne gadgete, što je važan korak u smislu olakšanja za korisnike, ali i smanjenja otpada, rekao je Berton.

VELIK I SKUP PROBLEM

U 2020. godini u EU je prodano približno 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja. U prosjeku, potrošači posjeduju oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovno koriste dva. Unatoč tome, 38 posto potrošača kaže da su barem jednom imali problem u smislu da nisu mogli napuniti svoj telefon jer im je punjač pri ruci bio nekompatibilan s uređajem. Situacija nije samo nezgodna, već i skupa za potrošače, koji godišnje potroše približno 2,4 milijarde eura na punjače koji ne dolaze s elektroničkim uređajima. Osim toga, procjenjuje se da odloženi i neiskorišteni punjači gomilaju do 11.000 tona e-otpada svake godine.
Europska unija će tražiti da svi mobilni uređaji imaju iste punjače
Share via
Copy link
Powered by Social Snap