Pretraga

Evo kako odabrati odgovarajuće sunčane naočale

A- A+

Sunčani dani već se neko vrijeme pojavljuju na mahove, rjeđe ili češće ovisno o dijelu Hrvatske. No zasigurno će ih biti sve više, a time i potrebe za zaštitom za oči. Međutim uz zdravstvene, nošenje naočala ima i druge bitne razloge, prije svega estetske. U tekstu otkrivamo kako odabrati naočale, obzirom na oblik lica.

Foto: freepik.com

Mnogi muku muče s odabirom naočala budući da se često oblik lica, cijena te odgovarajući dizajn ne preklapaju. Ako i vi imate problem da vam ne stoje raznovrsni oblici naočala, pokušajte beskrajno prešetavanje po optičkim dućanima, zamijeniti za nekoliko minuta pregledavanja odgovarajućih kombinacija lica i naočala. Donosi ih geek.hr.

Izdvojeni članak

Teorija o sunčanim naočalama

Okruglo lice

Ljudi koji imaju jednaku širinu i duljinu lica, bez naglašene vilice i obraza, smatra se da imaju okruglo lice. Njima se preporuča nošenje naočala koje će vizualno izdužiti lice.

Zato bi trebali izbjegavati okrugle okvire, koji još više zaokružuju izgled lica, nego birati naočale ravnih linija s četverokutnim ili pravokutnim okvirima.

Međutim činjenica da se ne preporuča eksperimentiranje s oblikom okvira, ne poništava mogućnost isprobavanja boja. Tamne, crne ili smeđe naočale mogu dati drugu dimenziju vašem okruglom licu.

Sve ilustracije: geek.hr

Izdvojeni članak

Utjecaj naočala na ličnost

Ovalno lice

Na ovalnom su obliku lica istaknutije jagodica i brada, koja je neznatno uža od čela. Ovo lice smatra se univerzalno poželjnim za sve okvire. Gotovo svi modeli i stilovi naočala pristaju na ovakvim licima.

No, ako želite naglasiti prirodnu ljepotu ovalnog lica, odaberite naočale u skladu s oblikom obrva.

Okviri bi trebali biti jednako široki ili malo širi od lica, najbolje blago četvrtastih okvira sa zaobljenim rubovima.

Četvrtasto lice

Lica ovakvog oblika imaju naglašenu čeljust, široko čelo i obraze.

Kako biste izdužili, smekšali te ublažili kutove i linije lica, okviri naočala bi vam trebali biti okrugli ili ovalni, dakle suprotni od pravokutnih obilježja lica.

Idealan su izbor velike okrugle naočale tamnih stakala, kakve je često nosila negdašnja prva dama SAD-a Jackie Kennedy Onassis.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako pravilno nanijeti eyeliner na oči

Srcoliko lice (obrnuti trokut)

Ovo lice karakteriziraju šire čelo i špicasta brada pa nije potrebno dodatno isticati gornji dio lica. Pozornost naime treba usmjeriti oko očiju, odabirom sunačanih naočala, čiji okviri imaju zanimljive uzorke na sebi.

Za vas su kao poželjni izbor u opticaju manje naočale, bez velikih okvira te svjetlije, decentne boje.

Dobro će vam stajati i one s okvirima dužim pri dnu, poput popularnih pilotskih.

Izduženo lice

Ovakvo lice karakterizira uskoća, naglašene jagodične kosti, a ponekad i izdužen nos. Kako biste vizualno skratili lice odaberite pune okvire na naočalama.

Neka budu u veselijoj boji ili sa zanimljivim uzorkom jer će tako lice dobiti na dubini. Da bi nos izgledao kraći, most naočala bi trebao biti kratak.

Izdvojeni članak

Kontroverzna znanost: Nova studija tvrdi da oblik lica može otkriti seksualnu orjentaciju

Oblik dijamanta

Ovo je najrjeđi oblik lica. Njegove karakteristike su malo čelo, visoke i naglašene jagodice te uske oči i uska čeljust. Ako ste među malobrojnima s ovim oblikom lica, odaberite naočale koje proširuju čelo dok pritom spuštaju izgled obraza.

Da biste naglasili oči, probajte s okvirima koji imaju istaknut i zadebljan gornji dio, odnosno koji pokriva područje obrva.

Neka vam okviri budu obli, okrugli, četverokutni, no dobro će pristajati i oni u obliku mačjih očiju.

Copy link
Powered by Social Snap