Pretraga

Evo kako pojedina vrsta glazbe utječe na brzinu i kvalitetu vašeg rada

Mindlabovi istraživači su proveli testiranje i otkrili kako pojedina vrsta glazbe utječe na učinkovitost i brzinu kojom ljudi rade.

Znanstvenici su već duže vrijeme svjesni da slušanje Mozarta, Bacha i drugih velikana pozitivno utječu na moždane aktivnosti no najnovije studije pokazuju da nije samo klasična glazba ta koja nas čini učinkovitijima.
Istraživanje je pokazalo da gotovo 90 posto ispitanika radi bolje kada slušaju glazbu, a svega desetak postotaka manje pokazuju veću brzinu rada kada ih potiču lijepe melodije.

Eksperiment proveden od strane Mindlab Internationala sastojao se od serija različitih zadataka tijekom pet uzastopnih dana, piše Telegraph. Ukupno 26 sudionika je rješavalo jednadžbe, unosilo podatke, ispravljalo gramatiku i tražilo rješenja problema koji zahtijevaju apstraktno razmišljanje.

Testirani su pritom bili izloženi četirima različitim glazbenim žanrovima dok su jedan dan radili u tišini, a znanstvenici su analizirali točnost i brzinu rješavanja zadataka. 

Klasika sjajna za matematiku

Rezultati su prilično neočekivani. Naime, radnici su najviše griješili dok nisu uopće slušali glazbu.

Doktor David Lewis, neuropsiholog i predsjednik Mindlab Internationala, tvrdi kako je opće prihvaćena klasika najpogodnija za slušanje tijekom rješavanja matematičkih problema. U odnosu na rezultate rada u tišini, oni koji su matematikom se bavili uz Mozarta i Društvo bili su za 12 posto učinkovitiji. Klasika je bila i drugi najbolji žanr kada se promatra generalna točnost i ispravljanje gramatičkih pogrešaka.

U istraživanju bitno mjesto je zauzela i pop glazba. Ona se pokazala najboljim izborom ukoliko radite na unošenju podataka, jer su ispitanici bili gotovo 60 posto učinkovitiji u istom poslu kada ih je pratila ova vrsta muzike u odnosu na rad u tišini.

Pop je najbolji izbor općenito ako radite pritisnuti rokovima, a uz to smanjuje mogućnost pogrešaka za 14 posto. 

Na točnost i brzinu najbolje utječe plesna glazba

Plesna glazba, sudeći po rezultatima Mindlabovog istraživanja, najbolje utječe na općenitu točnost i brzinu. Sudionici su slušajući ovu vrstu glazbe pokazali učinkovitost u svim područjima višu za čak jednu petinu no što su njihove performance u tišini.

Stoga kada čujete iz koleginih slušalica plesnu muziku, nemojte ga osuđivati, jer vjerojatno je učinkovitiji od vas.

Naposljetku valja spomenuti i učinak koji ambijentalna glazba ima na vaš rad. Najpogodnija je ‘pozadinska buka’ za rješavanje jednadžbi. Znači, pred ispit iz matematike znate što vam je slušati.