Pretraga

Evo kako to izgleda kada Nijemci izvode narodnjak

A- A+

Jodlanje je vrsta pjevanja koja se izvodi diljem svijeta, a karakteristična je za alpske zemlje. Potječe iz Njemačke i dio je tamošnje narodne glazbe, a neki američki autori poput Riley Pucketta i Jimmiea Rodgersa u svom su glazbenom djelovanju davnih 20-ih godina prošlog stoljeća koristili ovu vrstu napjeva. Jodlanje je dobilo naziv po njemačkoj riječi jodeln, što znači ‘izreći slog yo’. Jodlerkönig ili Kraljem jodlanja Nijemci zovu Franzl Langa, koji je tvorac velikog broja skladbi s ovom vrstom napjeva, kao i nekoliko knjiga o jodlanju. Pogledajte kako zvuči njemački narodnjak u izvedbi spomenutog kralja jodlanja.

Screenshot: You Tube

Jodlanje je vrsta napjeva, koje karakterizira brza i uzastopna promjena glasa. Potječe iz Njemačke, a iako se izvodi diljem svijeta, vezuje se uglavnom za alpske zemlje. Najznačajnijim predstavnikom ovakvog napjeva se smatra Bavarac Franzl Lang kojeg krasi i nadimak Kralj jodlanja.

Ovaj 73 godišnji jodler u karijeri je prodao više od deset milijuna nosača zvuka, a objavio je i nekoliko knjiga o ovom njemačkom tradicionalnom načinu pjevanja.

Zanimljivo da je jodlanje bilo jako popularno u SAD-u do 1940-ih godina, pa su ga čak neka eminentna glazbena imena iz tog doba uvrstila u svoja glazbena djela.

No, u videu pogledajte kako to zvuči kada jodla ‘najveći od najvećih’ Franzl Lang!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap