Pretraga

Evo kakva je kultura ponašanja u pojedinim europskim zemljama

A- A+

Talijanski karikaturist te kreator crtanih filmova Bruno Bozzeto poznat je i po mnogim kratkim video isječcima, uglavnom političko-satirične prirode. Prvi takav video napravio je davne 1958. godine u dobi od 20 godina. No, ono što je najupečatljivije u njegovom opusu je serija slikovnih prikaza usporedbe ponašanja Talijana i drugih nacija Europske unije. Pogledajte dva takva isječka. Iznenadit ćete se koliko je sličnosti u (ne)kulturnom ponašanju Talijana i Hrvata.

Screenshot: You Tube

Talijan Bruno Bozzeto poznati je i nagrađivani karikaturist te risač crtanih filmova. Ovaj umjetnik, koji će trećeg ožujka proslaviti 76. godinu, ipak je najpoznatiji po političko-satiričnim temama koje oslikava u svojim radovima. Jedna takva serija kratkih video isječaka tiče se usporedbe ponašanja Talijana i drugih građana Europske unije u nekim svakodnevnim situacijama.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: karikature slavnih osoba

Međutim, ponašanje koje Bozzeto servira kao europejsko, ne tiče se zasigurno svih državljana EU, nego eventualno Nijemaca, Austrijanaca ili Šveđana.

S druge strane ponašanje njegove nacije, kakvo je prikazano u video isječcima, primjerice u prometu, prilikom bacanja otpada, sređivanja papirologije, prelaska pješačkog prijelaza, moglo bi se primijeniti na mnoge nacije 28-člane ‘europske obitelji’.

Među njima bi se gotovo u svakoj poredbi prepoznali i Hrvati.

Pogledajte dva kratka Bozzetova video uratka. U jednom je uspoređeno kako se ponašaju Talijani, a kako ‘EUropejci’ u nekim običnim životnim situacijama. Drugi pak uspoređuje ‘razuzdane’ Talijane i službene Nijemce.

Evo kakva je kultura ponašanja u pojedinim europskim zemljama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap