Pretraga

Evo koliko sna trebaju osobe različite dobi

A- A+

Manje je poznato da znanstvenici zapravo mogu utvrditi koliko je sati sna potrebno svakoj osobi, ako imaju nekoliko smjernica i podataka. No, jedno je sigurno. Manje od šest sati sna dnevno ozbiljno povećava krvni tlak te rizike od dijabetesa, pretilosti, ali i nastanka raka. Koliko pak trebate spavati obzirom na godine, donosimo u tekstu.

Minimalno spavanje gotovo da je postala mantra uspjeha, međutim ispod nekih se granica ne bi smjelo ići. Veliki francuski imperator Napoleon Bonaparte svojedobno je izjavio da ‘muškarac spava četiri sata dnevno, žena pet, a idiot šest’. Ne bi se naravno liječnici i znanstvenici s njime složili.

Izdvojeni članak

Evo što zajedničko imaju svi natprosječno inteligentni ljudi

Ispod šest sati spavanja na dan se ne smije ići

Naime, manje od šest sati na dan, može donijeti ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su veliki rast krvnog pritiska, povećanje rizika za pojavu dijabetesa, pretilosti, kao i na kraju krajeva uzrokovati rak, piše Livescience.

No nekoliko studija je utvrdilo i u posljednje vrijeme, da osobe različite dobi imaju nejednake potrebe za snom. Tako se s godinama smanjuje potrebita količina spavanja.

Spomenuti izvor donosi ljestvicu neophodnih količina sna, obzirom na dob i uzrast:

  • Djeca vrtićkog uzrasta – 11 sati

  • Osnovci – 10 sati

  • Tinejdžeri – 9 sati

  • Odrasli 7-8 sati

  • Osobe u poznim godinama – 7-8 sati

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće za tinejdžere: Što vam se može dogoditi ako spavate manje od šest sati

Nekoliko preporuka za nesanicu

Livescience donosi i nekoliko preporuka za one koje bi htjeli zaspati, ali im to ponekada ili često ne uspijeva.

Uglavnom, najbolje bi bilo iskombinirati tjelesnu vježbu, izbjeći alkohol i kofein te si odrediti neki idealni termin za odlazak u krevet i pokušati ga se držati.

Uz pravi tajming, trebalo bi također izbjegavati gledanje u kojekakve zaslone netom prije nego utonete u san poput televizije, mobitela ili kompjutera. Stručnjaci dugi niz godina savjetuju izbacivanje tv-a iz spavaćih soba, zbog poremećaja spavanja.

Evo koliko sna trebaju osobe različite dobi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap