Pretraga

Evo koliko vremena hrvatski tinejdžeri provode na internetu i što tamo rade

A- A+

Čak 40 posto hrvatskih tinejdžera provodi više od tri sata dnevno uz računalo, a 35 posto njih koristi mobitel za vrijeme nastave. Njih svega pet posto koristi internet u svrhu učenja i educiranja, a zabrinjavajuće zvuči podatak da svaki treći tinejdžer u Lijepoj našoj, prihvaća zahtjeve za prijateljstvo od potpuno nepoznatih ljudi. Također svaki treći skriva sve ili dosta toga na Facebooku, od svojih roditelja. Ovi podaci su rezultat ankete, koju je među 600 čitatelja, proveo portal za mlade Teen385.

Čak tri od pet hrvatskih tinejdžera, provede dnevno više od tri sata uz računalo, a po prilici svaki treći (35 posto) ih koristi svoj pametni telefon za vrijeme nastave u školi. Ono što je također zabrinjavajuće je podatak da svaki treći tinejdžer prihvaća zahtjev za prijateljstvo od potpuno nepoznatih ljudi, a isti je toliki udio onih koji sve ili dosta toga na Facebooku skrivaju od svojih roditelja. Zaključci su to ankete, koju je među svojih 600 čitatelja, proveo portal za mlade teen385.

Izdvojeni članak

Saznajte koji studenti najviše surfaju internetom!

Polovica mladih smatra neprihvatljivim korištenja mobitela uz ručak i večeru

Kao što je spomenuto, čak 40 posto tinejdžera provodi više od tri sata na dan uz računalo, mobitel i slične spravice. Od tog vremena 70 posto njih, najviše se zadrži na društvenim mrežama, poput Facebooka ili Instagrama, dok zbilja zanemarivih pet posto internet korist u svrhu učenja.

Mladež od svojih gadgeta ne odustaje ni nastavi o čemu svjedoči podatak da ih 35 posto ponekad koristi mobitel za vrijeme nastave, dok ih 15 posto to radi stalno.

Međutim uslijed okolnosti stalnog surfanja ili barem ‘koketiranja’ s mrežom, mnogi su ipak sačuvali neke tradicionalne manire i odrednice lijepog ponašanja. Tako 50 posto tinejdžera smatra da nije prihvatljivo koristiti se mobitelom za vrijeme ručka ili večere. Shodno tome, polovici ih smeta, ako osoba s kojom sjede na kavi radi navedeno.

Izdvojeni članak

Surfanje ‘Fejsom’ nikada brže: Novi prečaci na tipkovnici za prebiranje po popularnoj društvenoj mreži

Svaki četvrti tinejdžer bio žrtva cyberbullinga

Dok polovica mladih nema što skrivati od svojih roditelja, njih 35 posto nije zadovoljno činjenicom da im roditelji imaju profile na društvenim mrežama, a pet posto njih toliko to smeta, da čak imaju i lažne profile, za koje roditelji ne znaju.

Tek 20 posto tinejdžera je odgovorilo kako im roditelji imaju potpuni pregled njihovih Facebook aktivnosti.

Ako im se osoba učini zanimljivom, 27 posto tinejdžera će prihvatiti njen zahtjev za prijateljstvom, dok će ih pet posto to učiniti bez ikakvog razmišljanja.

Zabrinjavajući je podatak da je među 600 ispitanih, njih 27 posto barem jednom bilo žrtva cyberbullinga među vršnjacima, dok ih je 35 posto barem jednom zadirkivalo, vrijeđalo ili gnjavilo nekoga na Facebooku.

Mada se čini da se tinejdžeri ne odvajaju od tehnoloških naprava, ovo istraživanje je pokazalo kako jednak broj onih koji se s prijateljima druže putem društvenih mreža i onih koji druženja provode u živo, negdje vani.

Copy link
Powered by Social Snap