Pretraga

Evo što kanabis radi tinejdžerima

A- A+

Nova studija otkrila je kako je kanabis štetan za mozak u razvoju i može utjecati na genetiku ukoliko ga konzumiraju tinejdžeri. Upravo su mladi u tim godinama u opasnosti da razviju ovisnost i psihoze, kao i poremećaje osobnosti.

Mnogi tinejdžeri puše marihuanu, budući da vlada mišljenje da ta biljka nema štetnih posljedica po tijelo i um. Ipak, nova je studija pokazala kako mladi u tim godinama ipak ne bi smjeli konzumirati kanabis, jer za razliku od odraslih ljudi, oni mogu trpjeti štetne posljedice jer im je mozak još u razvoju, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Znanost iza marihuana ‘munchiesa’: Zašto ste toliko gladni nakon pušenja trave

Opasnost od ovisnost i psihoze

Mladi ljudi, a pogotovo oni tinejdžerske dobi, imaju najviše šanse da razviju ovisnost i psihoze zbog pušenja kanabisa, otkrivaju znanstvenici. To su objavili i u studiji koja tvrdi kako je marihuana vrlo štetna za mozak koji je još u razzvoju, te može utjecati na razvoj osobnosti i genetiku.

Istraživači sa Sveučilišta Montreal i Icahn School Medicine u New Yorku pregledali su više od 120 genetskih studija koje su promatrale kanabis i adolescentski mozak, mjereći utjecaj genetike, faktore okoline u kojoj se osobi nalazi, kao i prijašnje studije o supstanci za koju se tvrdi da vodi do težih droga. Od svih ilegalnih droga, marihuanu tinejdžeri najviše koriste, budući da je mnogi vide kao nešto što ne šteti.

– Podaci iz epidemioloških studija uvijek su pokazivali povezanost između korištenja kanabisa i daljnje ovisnosti o težim drogama i psihozama. Zanimljivo je da rizik za razvijanje takvih poremećaja nije jednak za sve pojedince, već korelira s genetskim faktorima, intenzitetom uporabe marihuane te dobi u kojoj se to događa. Ukoliko se prvi doticaj s tom biljkom događa u ranijoj adolescentskoj dobi, utjecaj kanabisa čini se mnogo gorim po mentalno zdravlje, obrazovno postiguće, delinkventnost i sposobnosti odraslog ponašanja, objasnio je jedan od autora studije, Didier Jutras – Aswad.

Izdvojeni članak

Evo što zaista stoji iza zabrane marihuane

Utječe na donošenje odluka, učenje i motivaciju

Kanabis vodi interakciju s kemijskim receptorima u mozgu, pa tako utječe na donošenje odluka, učenje i menadžment, stvaranje navika, motivaciju i motoričke funkcije. Budući da se mozak u doba adolescencije ubrzano mijenja, znanstvenici vjeruju kako korištenje marihuane u toj dobi jako utječe na način na koji se ti dijelovi mozga razvijaju.

Istraživači su promatrali razlike koje se događaju u kemijskim putevima mozga koji upravljaju s ovisnosti i ranjivosti. Zaključak je sljedeći – četvrtina tinejdžera koji koriste kanabis razvit će ovisnost o toj drogi, no neki tvrde kako u tome veliku ulogu imaju genetski, kao i bihevioralni faktori.

Izdvojeni članak

Studija tvrdi da je marihuana dobra za mentalno zdravlje

– Pojedinci koji razviju ovisnost o kanabisu općenito su oni koje karakteriziraju negativni afekt, agresivnost i impulzivnost od rane dobi. Takve osobine marihuana može pogoršati, što sugerira da korisnici ostaju zarobljeni u začaranom krugu automedikacije, što dovodi do ovisnosti, obasnio je Jutras – Aswad.