Pretraga

Evo što se događa kada gledate u mobitel prije spavanja

A- A+

Izloženost gledanju u zaslone nakon odlaska u krevet, može ozbiljno pomrsiti vašu rutinu spavanja. Naime, energija koju fotoni s ekrana emitiraju, šalju vašem mozgu poruku da ostane budan, što naravno nije cilj ako se spremate utonuti u san. Stoga radije pokušajte knjigu koristiti kao sredstvo uspavljivanja od omiljenog uređaja.

Mnogi od nas imaju naviku netom prije spavanja, još malo prosurfati svemrežjem, kako slučajno ne bi ispali iz aktualnosti. Međutim stručnjaci savjetuju da ovo ne činite, to jest da bi sve uređaje s ekranima, trebalo ugasiti sat vremena prije spavanja, kako sutra ne bi bili neispavani i nefunkcionalni, prenosi Business Insider.

Izdvojeni članak

Šokantan utjecaj zračenja: ‘Nakon ovog više ne spavam s mobitelom u blizini’

Naime dok gledamo u ekrane, fotoni emitiraju energiju, koja šalje mozgu poruku da treba ostati budan. Tako da izgleda kako su roditelji imali pravo kada su nam govorili da gasimo televizore, kompjutere i slične uređaje prije spavanja.

Psihijatar Dan Siegel obrazložio je spomenutom izvoru, koliku zapravo štetu mozgu može nanijeti zurenje u zaslone neposredno prije nego što namjeravamo utonuti u san.

Kada dođe vrijeme za odlazak u krevet, mozak počinje lučiti melatonin koji dozvoljava da se isključimo i zaspemo. Međutim, dobro nam poznate navike gledanja u uređaje sa zaslonima, umnogome može otežati počinak. Konzumacija digitalnih informacija, sprječava normalno funkcioniranje moždanih stanica, što naposljetku može prouzročiti nesanicu. 

Osim što ćete sutra dan biti neispavani i razdražljivi, prisilna budnost ne dozvoljava neuronima odmor, kao ni glijalnim stanicama čišćenje od toksina, koje neuroni prikupljaju tijekom dana.

Stoga Siegel savjetuje gašenje svih uređaja s ekranima sat vremena prije spavanja, kako bi se tijelo i mozak na miran način ‘ugasili’.

Evo što se događa kada gledate u mobitel prije spavanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap