Pretraga

Evo što vaša kosa govori o vašem zdravlju

A- A+

Kada se radi o kosi, svi se brinu za njezin izgled, osobito žene. Kakvu će boju staviti, kako se ošišati, kakvu frizuru napraviti, no manje se pozornosti obraća na zdravlje vlasi te na činjenicu što naša kosa govori o našem zdravlju općenito. Možda niste znali, no kosa je ogledalo unutarnjeg stanja našeg tijela.

Muškarci se o kosi ne brinu u mjeri u kojoj to rade žene, no niti sve žene ne obraćaju toliko pozornost na to što izgled kose govori o našem ukupnom zdravlju. Više se to svodi na brigu oko samog izgleda, boje kose i frizure, no nitko ne bi trebao ignorirati neke znakove i promjene koje upućuju na zdravstvene probleme, piše Everydayhealth.

Izdvojeni članak

Evo što kosa otkriva o vašem karakteru

Suha, lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput bojenja, ravnanja ili kovrčanja uzrokuju lomljenje vlasi. No takva vlas je pokazatelj i određenih zdravstvenih tegoba. Među njima je i Cushingov sindrom, poremećaj rada nadbubrežne žlijezde koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo je stanje najčešće nasljedno, preniska razina paratireoidnih hormona u krvi uzrokuje promjene u razini kalcija i fosfora u našem tijelu, što dovodi do lomljive i suhe kose.

Ljuskava koža tjemena

Ovo nije rijetkost, no uzroka može biti više. Osim suhe kože zbog koje se javlja perut, krastice na tjemenu najčešće ukazuju na početak psorijaze, jedne od najučestalijih autoimunih bolesti. Promjene na koži puno ljudi ne shvaća ozbiljno, no psorijaza se često pojavljuje zajedno s još nekim autoimunim bolestima poput lupusa i reumatoidnog artritisa pa je potrebno na vrijeme reagirati.

Izdvojeni članak

Pitanja od kojih se maturantima diže kosa na glavi

Suha i tanka kosa

Suha kosa nije rijetkost, njezini su uzročnici najčešće vanjski, poput boja za kosu, agresivnih preparata te prečesto izlaganje vrućem sušilu za kosu. No, primijetite li kako je vaša vlas postala pretanka bez nekog posebnog razloga to može upućivati na neaktivnost štitnjače. Naime, neaktivna tiroidna žlijezda uzrokuje hipotireozu čiji su simptomi umor, naglo dobivanje na težini, usporen rad srca i čest osjećaj hladnoće.

Prekomjerno ispadanje kose

Ispadanje kose je normalna i prirodna pojava kod ljudi, koji dnevno izgube između 90 i 100 vlasi. No, stručnjaci ističu da ispadanje većeg broja vlasi kose može upućivati na lošu ishranu. Našoj su kosi potrebni proteini, željezo, cink, vitamin A i omega 3 masne kiseline kako bi bila zdrava i sjajna.

Izdvojeni članak

Loše navike zbog kojih ispada kosa

Otpadanje kose u okruglim pramenovima

Autoimunološka bolest alopecia areata manifestira se otpadanjem kose u specifičnim okruglim pramenovima. Imunološki sustav okreće se protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući otpadanje kose. Češća je u obiteljima podložnijima autoimunološkim bolestima, a najčešći uzrok same bolesti je dijabetes. Osim otpadanja kose, alopecia areata također uzrokuje otpadanje obrva i trepavica.

Prorijeđena kosa

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100 tisuća vlasi, a svaki folikul proizvodi jednu vlas koja raste 1.2 centimetara u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, opada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormonalna neuravnoteženost, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Izdvojeni članak

Izjave i pitanja od kojih se svakom adolescentu diže kosa na glavi

Preuranjene sijede

Pojava sijedih prije 35 godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9 poznatog kao folna kiselina. Naime, dokazano je kako ovi vitamini uz izlaganje suncu stvaraju moćnu kombinaciju koja pomaže u obnavljanju pigmentacije na mjestima na koži i kosi koja su prestala proizvoditi melanin. Vitamin B12 sastojak je ribe, jaja, peradi i mliječnih proizvoda dok su zeleno lisnato povrće i žitarice najbolji izvori folne kiseline.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap