Pretraga

Evo tko je dobio najviše, a tko najvažnije Porine

A- A+

Najznačajnija hrvatska diskografska nagrada Porin, sinoć je dodjeljena po 21. put. Najviše ‘kipića’, nazvanih prema velikoj operi Vatroslava Lisinskog, osvojio je Oliver Dragojević, odnosno četiri, za svoj album ‘Tišina mora’. Odmah do njega s tri osvojena Porina je Massimo Savić. Za Hit godine nagrađen je Marko Perković Thompson, odnosno njegova pjesma ‘Samo je ljubav tajna dvaju svjetova’.

Screenshot: YouTube

Po 21. put je dodjeljena najznačajnija hrvatska diskografska nagrada Porin, a najviše kipića, odnosno četiri je osvojio Oliver Dragojević. Album godine, najbolji pop album, najbolja produkcija i najbolja snimka su kategorije u kojima je nagrađen splitski glazbenik, za svoj nosač zvuka ‘Tišina mora’. Massimo je osvojio tri u kategorijama pjesma godine, najbolja muška vokalna izvedba (‘Suze su nam stale na put’), a njegove su izvedbe dobile Porina i u kategoriji najbolji komplilacijski album.

Izdvojeni članak

Ovaj spot je emitiran preko tisuću puta na MTV-u Adria u prošloj godini

Rozga uzburkala strasti, a Thompson odnio Porina za Hit godine

Jedna od istaknutih kategorija na dodjeli Porina je Hit godine, koji se za razliku od ostalih, dodjeljuje na osnovu glasova publike. U ovoj kategoriji su bili nominirani Silente s pjesmom ‘Terca na tišinu’, Jelena Rozga s ‘Nirvanom’ te Marko Perković Thompson s pjesmom ‘Samo je ljubav tajna dvaju svjetova’.

Potonjem je na kraju pripao kipić, dok se dubrovački Silente mogao utješiti Porinom za novog izvođača godine, koji su si priskrbili albumom prvijencom ‘Lovac na čudesa’.

Jelena Rozga nije dobila nijedan Porin, ali je svojom sinoćnjom plesno-pjevačkom izvedbom ‘Nirvane’ prikovala gledatelje uz ekran i pokazala sve svoje glazbene i zavodničke adute.

Izdvojeni članak

Najizvođeniji hrvatski glazbenici

Puno izvođača odnijelo dva kipića

Značajne Porine u žanrovskim kategorijama dobili su pokojni Vinko Coce za ‘Morska svitanja’, kao najbolji album zabavne glazbe,  Pipschips & videoclips i album ‘Walt’, koji je najbolji album rock glazbe, Vatra s albumom ‘VT’ za najbolji album alternativne glazbe, dok je najbolji album klupske glazbe ‘U redu je’, zagrebačkog sastava Elemental.

Uz Porina za životno djelo Radojka Šverko je dobila ‘kipić’ i za najbolju žensku vokalnu izvedbu skladbe ‘Dodirni mi srce’.

Dva Porina su dobili Psihomodo Pop za skladbu ‘Donna’ (najbolja izvedba grupe s vokalom, najbolji video broj), Majke za najbolji koncertni album i video program ‘Majke u Tvornici’, Vokalisti Salone za najbolji klapski album i klapsku skladbu ‘Testamentum’.

I ovaj put nije bilo iznenađenja u folklornim kategorijama. Dva Porina dobio Lado za najbolju folklornu pjesmu i izvedbu, a toliko su ih dobili i Igor Geržina za najbolji instrumentalni album ‘One click world’ i najbolju instrumentalnu izvedbu, te Elvis Stanić za najbolju produkciju i snimku na Oliverovom albumu.

Dva Porina dodjeljena su i za album ‘Blues for you – tribute to Buha’ koji je pobijedio u kategorijama najbolji album blues glazbe i najbolji album sa raznim izvođačima.

Inače stakleni kipić, koji se dodjeljuje najboljima djelo je kipara Ivice Propadala, koji je ujedno i član grupe Teška industrija.

Evo tko je dobio najviše, a tko najvažnije Porine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap