Evo zašto je kursor miša nagnut, a ne uspravan

Jeste li si ikada postavili pitanje zašto kursor miša nije uspravan nego je nagnut prema lijevo? Za to postoje određeni ‘povijesni razlozi’. Isprava, kada je nastao miš potkraj 60-ih, zamišljen je da stoji uspravno, no ubrzo je došlo do izmjene takve ideje.

Foto: dub.washington.edu

Možda ste si nekada postavili pitanje zašto kursor miša ne stoji uspravno, nego je blago nagnut prema lijevo. Kako piše portal Gizmodo, za to postoje određeni ‘povijesni razlozi’.

Prečaci na tipkovnici koje bi svi trebali znati

Kada je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća nastao miš, za što je zaslužan Douglas Englebart, zamišljeno je da kursor stoji uspravno.

No, kasnije je tvrtka Xerox Parc na tržište plasirala svoje računalo, uz koje je došao i miš, s nagnutim kursorom. Kako je to pojasnio poznati programer Bart Gijssens, na forumu Stack Exchange, u počecima razvijanja računalne tehnologije, rezolucija monitora je bila daleko niža.

Stoga je puno lakše bilo dizajnirati kursor koji naginje pod kutom od 45 stupnjeva, jer je na taj način bio puno uočljiviji.

Nakon što su se na potez košenja kursora odlučili u spomenutoj informatičkoj kompaniji, isti je dizajn ‘posudio’ Steve Jobs, a zatim i Bill Gates. Ostalo je povijest.

Poslije godina i navike na ukošeni kursor miša, teško je zamisliti da njegov oblik bude u bilo kakvom drugom obliku.

Odgovori