Pretraga

Facebook kreće u 1. srednje: Na veliki rođendan donosimo 15 zanimljivih činjenica o toj mreži

A- A+

Iako se u posljednje vrijeme često postavljaju pitanja vezana uz sigurnost osobnih podataka korisnika, Facebook je trenutno najpopularnija društvena mreža svijeta. Kreirana je u jednoj studentskoj sobi Sveučilišta Harvard prije točno 15 godina, a njen osnivač danas je jedan od najbogatijih ljudi svijeta. Da je osoba, otprilike bi Fejs ove godine krenuo u 1. srednje, a mi na ovaj veliki rođendan donosimo 15 zanimljivih činjenica o društvenoj mreži bez koje mnogi ne mogu zamisliti svoju svakodnevicu.

Foto: pixabay

1. Prva verzija Facebooka zvala se Thefacebook i lansirao ju je tada student Harvarda, Mark Zuckerberg, 4. veljače 2004. godine.

2. Preteča Facebooka bila je društvena mreža za studente Harvarda, FaceMash, koja se bazirala na igri ‘hot or not’. Posjetiteljima su bile ponuđene dvije fotografije studentica, a oni su odabirali koja je od njih atraktivnija.

Izdvojeni članak

Facebook i dalje špijunira korisnike: Plaćaju tinejdžerima instalaciju aplikacije preko koje sve mogu vidjeti

3. U ožujku 2005. iz imena mreže nestaje ‘The’ i ono što će u godinama koje slijede postati najpopularnija društvena mreža dobiva svoj konačni naziv – Facebook.

4. Do 1. listopada 2005., Facebook se proširio na 21 sveučilište.  Konačno, od 26. rujna 2006. Facebook je otvoren za sve starije od 13 godina s pravovaljanom e-mail adresom.

5. Prva vanjska investicija u Facebook iznosila je 500 tisuća dolara, a taj novac u kompaniju je uložio  Peter Thiel, suosnivač PayPala.

6. U kolovozu 2008. Facebook je prešao 100 milijuna korisnika i po broju korisnika prelazi MySpace te postaje najpopularnija društvena mreža svijeta.

7. O pokretanju Facebooka i njegovu osnivaču Marku Zuckerbergu snimljen je film ‘The Social Network’ (2010.). Zuckerberga je odglumio Jesse Eisenberg, a film je osvojio čak tri Oscara – za najbolju montažu, za najbolji adaptirani scenarij te za najbolju glazbu.

8. Zuckerberg je od studija na Harvardu odustao na drugoj godini, ali 2017. dodijeljena mu je počasna diploma tog sveučilišta.

 

9. Iako je mreža kroz svoju povijest izgled mijenjala nebrojeno puta, najzapaženija promjena bila je uvođenje Timelinea, što se dogodilo u rujnu 2011. godine.

Izdvojeni članak

Kraj blamaže zbog pijanih poruka: Facebook uvodi opciju koja je do sada bila dostupna samo Zuckerbergu

10. Milijarditi korisnik Facebooka zabilježen je u rujnu 2012. godine, a trenutno mreža broji preko 2,3 milijarde aktivnih korisnika.

11. U travnju 2012. Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara. Dvije godine kasnije izdvojio je i 19 milijardi za kupnju mobilne aplikacije WhatsApp.

12. Iako Facebook postoji od 2004., dugme ‘like’ (‘sviđa mi se’) uvedeno je 2009. godine. U 2016., uvedene su i nove mogućnosti reakcija na objavu, ‘super’, ‘haha’, ‘opa’, ‘tužno’, ‘grr’.

13. U rujnu 2018. Facebook kompanija brojala je 33.606 zaposlenika.

14. Najveći broj korisnika Facebooka spada u dobnu skupinu od 25 do 34 godine.

15. Prema posljednjim podacima (iz 2016.) agencije za digitalni marketing Arbona, ukupan broj aktivnih Facebook korisnika u Hrvatskoj iznosi približno 1.900.000.

Facebook kreće u 1. srednje: Na veliki rođendan donosimo 15 zanimljivih činjenica o toj mreži
Share via
Copy link
Powered by Social Snap