Pretraga

Facebook na radikalan način dovodi internet u dijelove svijeta koji ga još uvijek nemaju

A- A+

Mislite li da se novosti iz Facebooka tiču samo postavki privatnosti i novotarija vezanih za prikaz ove društvene mreže na našim računalima, prevarili ste se. Zuckerberg je otišao puno dalje od toga. Sada sprema bespilotne letjelice, takozvane dronove pomoću kojih će donijeti bežični internet u dijelove svijeta gdje ga još uvijek nema.

mukmag.com

Novosti iz Facebooka nisu vezane samo za uobičajene sadržaje koje najveća društvena mreža na svijetu nudi korisnicima. Naime, Mark Zuckerberg i njegova ekipa otišli su korak ili čak nekoliko njih dalje. Spremaju bespilotne letjelice, odnosno dronove pomoću kojih bi trebali dovesti bežični internet u dijelove svijeta gdje on još uvijek ne postoji, piše TheVerge.

Izdvojeni članak

Facebook zbog ‘manje inteligentnih’ uvodi novi dodatak

Dronovi veći no što se očekivalo

Obično bespilotne letjelice zamišljamo kao male igračke kojima možemo upravljati joystickom, no ovo što Facebook sprema nije ni blizu toga. Naime, Zuckerbergovi dronovi biti će veličine komercijalnog prekooceanskog ‘jumbo jeta’, dok će u zraku moći provesti mjesece, a možda čak i godine bez slijetanja.

Ne samo što će letjelice biti puno veće nego što se očekivalo, već će biti opremljene i laserima koji će raditi na solarnu energiju. Prvi testni letovi u SAD-u očekuju se tijekom iduće godine.

Izdvojeni članak

Evo zašto vas ljudi brišu s Facebooka

Poput Boeinga 747

– Kako bi mogli koristiti te bespilotne letjelice, morat ćemo letjeti iznad vremenskih neprilika, iznad svog zračnog prostora koji je u upotrebi’, kaže Yael Maguire iz Facebookovog laboratorija Connectivity.

Veličinom će biti usporedivi s Boeingovim modelom 747 ili sa šest do sedam Toyotinih automobila Prius, no težit će koliko i četiri automobilske gume zajedno. Maguire se nada i kako će prvi testni primjerci ovih mega dronova poletjeti tijekom iduće godine. Moguće područje primjene naći će u Indiji te još 21 zemlji Latinske Amerike, Afrike i Azije. Kako misle udovoljiti različitim propisima i ograničenjima vezanim uz zračni promet, još uvijek nije poznato.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap