Pretraga

Facebook ponovno narušava privatnost, a ovako se možete zaštititi

A- A+

Suprotno obećanjima, Facebook će uskoro početi pratiti internetske stranice koje posjećujemo i kojima surfamo, a sve kako bi nam na temelju tih podataka plasirao personalizirane oglase. Ipak, pošto se popriličan broj ljudi protivi ovakvoj vrsti zadiranja u privatnost, olakotna okolnost ove odluke je što postoje načini kako se zaštititi te onemogućiti praćenje.

www.americanlivewire.com

Najveća društvena mreža Facebook najavila je pokretanje novog oglašivačkog programa te time i mijenjanje postavki privatnosti. Novi program pratiti će povijest vašeg surfanja internetom te na temelju tih informacija korisnicima prikazivati personalizirane oglase. Dakle, sve stranice i aplikacije koje posjetite, neovisno o Facebooku, on će bilježiti i spremati. Ovo je velika promjena s obzirom da trenutno ta društvena mreža koristi informacije koje korisnici objavljuju isključivo na njoj, kao što su lajkovi i objave na profilima.

Izdvojeni članak

Evo što profilna fotografija na Facebooku govori o djevojci

Lažna obećanja

Kada su uslijed skandala koji je nastao korisnici saznali da Facebook prati njihovu aktivnost putem lajkova čak i onda kada nisu ulogirani, iz Zuckerbergove kompanije su tvrdili kako ne koriste i nikada neće koristiti lajkove za ciljano ili personalizirano oglašavanje. Čini se da ipak nisu govorili istinu.

Naime, sve aplikacije na pametnim telefonima koje imaju mogućnost logiranja ili lajkanja putem Facebooka, istom će slati informacije radi personaliziranog oglašavanja. Što se tiče stolnih računala, koristiti će djelić koda kojim tvrtke koje se oglašavaju na ovoj društvenoj mreži provjeravaju koliko su im oglasi učinkoviti. Iz kompanije poručuju da će se ciljani oglasi prvo prikazivati korisnicima u SAD-u, a potom i u drugim državama.

Izdvojeni članak

Ovo od danas više ne možete raditi na Facebooku

Kako se zaštititi

Srećom, praćenje ovakve vrste može se spriječiti. Korisnici koji ne odobravaju ovo Facebookovo zadiranje u privatnost morati će isključiti ovu opciju i na stranici i na aplikaciji za mobilne uređaje.

Potrebno je ići na stranicu aboutads.info, kliknuti na ‘Companies Customizing Ads For Your Browser’, odabrati ‘Facebook’ te kliknuti ‘Submit’. Pritom vodite računa da ovu opciju morate odabrati na svakom browseru i računalu kojim se služite.

Korisnici iPhonea i mobilnih uređaja koji rade na Android sustavu, da bi se zaštitili od praćenja povijesti surfanja na svojim mobitelima, moraju aktivirati sljedeće opcije:

iPhone – Postavke> Privatnost> Oglašavanje 

Android – Postavke> Oglasi

Iako korisnici općenito nisu zadovoljni s bilo kojom vrstom praćenja njihovih aktivnosti prilikom surfanja internetom, ovog puta su iz Facebooka bili pažljiviji te nisu dozvolili da im se ponovi skandal kao prije tri godine, pa su na vrijeme obavijestili javnost o novim promjenama koje uvode i kako se mogu zaštititi te isključiti ove opcije. Ipak, najsigurniji i najuspješniji način protiv Facebookovog uhođenja je da jednostavno deaktivirate profil.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap