Pretraga

FaceCrack – teška ovisnost modernog doba

A- A+

Znanstvenici s nekoliko njemačkih fakulteta su pokazali kako ovisnost o Facebooku može imati gori utjecaj na ljudsku psihu nego ovisnost o cracku. Konstruiran je čak i izraz za tu pojavu – FaceCrack, a upućeni tvrde kako su simptomi tjeskoba, panika i jako nezadovoljstvo uslijed korištenja, ali i apstiniranja od društvenih mreža.

Facebook uzrokuje tešku ovisnost koja je ponekad jača i opasnija od one koju na primjer stvara crack, tvrde znanstvenici s nekoliko njemačkih sveučilišta. Dokaze za tu tvrdnju crpe iz zajedničkog istraživanja koje je pokazalo kako učestalo korištenje društvenih mreža u ljudima stvara bijes i zavist, a postoje naznake da se mijenja i fizička struktura mozga piše portal Dnevno.

– Iznenadilo nas je koliko ljudi ima negativna iskustva s Facebookom. Većini ispitanika tvrdi kako Facebook u njima izaziva osjećaj usamljenosti, tjeskobe, frustriranosti i zavisti, otkrila je sudionica istraživanja Hanna Krasnova s Instituta za informatičke sustave berlinskog sveučilišta Humboldt.

Izdvojeni članak

Bolest 21. stoljeća – nomofobija

FaceCrack – nesretni zbog Facebooka

Filozof i teoretičar društvenih medija David Rainshek konstruirao je za ovu vrstu ovisnosti i poseban naziv – FaceCrack. On tvrdi kako pretjerano korištenje društvenih mreža zaista mijenja fizičku strukturu mozga i njegovo funkcioniranje.
Također, tvrdi kako zbog intimnih podataka koje se dijele na mrežama korisnici često osjećaju zavist i nezadovoljstvo samim sobom.

Rainshek je svoju teoriju potvrdio eksperimentom u kojem je mjerio razinu lučenja dopamina (zadužen za osjećaj zadovoljstva) kod ispitanika logiranih na Facebook. Rezultati su potvrdili njegove teze.

Uništava društveni život

Slična saznanja su nedavno dobili i znanstvenici na njujorškom sveučilištu Cornell. Oni su utvrdili kako Facebook prijateljstva umjesto da vas povezuju s ljudima stvaraju iluziju te ljudima s vremeno polako uništavaju pravi društveni život. Naime, povremenim kontaktima i odnosima na netu se polako zamjenjuje klasična društvena interakcija, a za posljedicu ima otuđenje i buđenje negativnih osjećaja.

Stoga, ako osjećate tjeskobu, nezadovoljstvo ili paniku uslijed korištenja društvenih mreža, a bez njih opet ne možete i ne osjećate se zadovoljno znači da imate simptome FaceCracka, odnosno ovisnosti o Facebooku.

FaceCrack – teška ovisnost modernog doba
Share via
Copy link
Powered by Social Snap