Pretraga

[FAN FEKT] Kako je Nagrada akademije dobila popularni nadimak Oscar?

A- A+

The Academy Awards ili Nagrada akademije dodjeljuje se još od davne 1929. godine za najbolja filmska postignuća u prethodnoj godini. Danas je poznatija pod nazivom Oscar, a zanimljiva je priča o tome kako je ova popularna nagrada dobila baš taj nadimak.

Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

Najmlađi dobitnici nagrade Oscar u povijesti

Godina je 1927. i upravo je formirana Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ubrzo nakon oformljenja, održana je velika večera osnivača na kojoj se raspravljalo o tome na koji način nagraditi najbolja filmska postignuća i tako poticati izvrsnost u industriji. Dogovoreno je tada održavanje godišnje dodjele nagrade, a ubrzo nakon toga umjetnički redatelj Metro Goldwin Meyera, Cedric Gibbson, dizajnirao je kipić koji se do današnjeg dana dodjeljuje najboljima. Jedino što je variralo bila je veličina kipića, te materijal od kojeg je izrađen. 

Nagrada se dodjeljuje od davne 1929. godine, a naziv nagrade jest Academy Award of Merit. Ipak, danas je puno popularnija pod nazivom Oscar, kojeg je Akademija prihvatila tek desetljeće od prve dodjele. 

Iako podrijetlo nadimka nije potpuno jasno, popularna je priča da mu je ime dala knjižničarka Akademije (kanije izvršna direktorica) Margaret Herrick, stoji na službenoj stranici Akademije, Oscars.org. Ona je, ugledavši kipić prvi puta, kazala kako ju podsjeća na njenog ujaka Oscara. Akademija je taj nadimak službeno prihvatila tek 1939., ali naziv je postao popularan puno prije pa je tako kolumnist Sidney Skolsky već 1934. koristio taj naziv referirajući se na nagradu za najbolju žensku ulogu koju je te godine ponijela Katherine Hepburn.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap