Pretraga

Festival nazvan po našem najizvođenijem živućem dramatičaru održava se i u četvrtoj europskoj zemlji

Suvremeni hrvatski autor Miro Gavran mladima je vjerojatno najpoznatiji po romanima Zaljubljen do ušiju i Kako je tata osvojio mamu. Ipak, velik dio Gavranova opusa čine drame koje su mu prevedene na brojne svjetske jezike, a prema mnogima je izvedeno više od 250 kazališnih predstava diljem svijeta. Zbog Gavranova su značaja, Slovaci 2003. pokrenuli GavranFest, isključivo njemu posvećen inozemni kazališni festival. Nakon Slovačke, Poljske i Češke, sljedećeg se tjedna ovogodišnje trodnevno izdanje održava u njemačkom Ausgburgu.

Prva tri dana veljače u njemačkom će se Sensemble Theatreu u Augsburgu održati deveto izdanje međunarodnog kazališnog festivala GavranFest. 

Prema mnogim su dramama Mire Gavrana, najprevođenijeg i najizvođenijeg živućeg domaćeg autora, izvedene brojne kazališne predstave diljem svijeta, a selektori i producenti festivala na ovogodišnji su pozvali pet – iz Austrije, Hrvatske i Njemačke. Uz to, u ta će tri dana biti organizirana i dva okrugla stola na kojem će redatelji, glumci, prevoditelji i teatrolozi govoriti o Gavranovu radu.

Prva je na rasporedu izvedba komedije Lutka u režiji Sensemble Theatra iz Augsburga.

Dan nakon igrat će se monodrama Poncije Pilat u izvedbi Theater und so fort iz Munchena, nastala po istoimenom Gavranovom romanu.

Nakon nje slijedi komedija Sladoled u izvedbi zagrebačkog Teatra Gavran.

Posljednjeg dana festivala na red stiže Gavranova komedija Pivo, ponovno u izvedbi kazališta domaćina, ali i Zabranjeno smijanje koje izvodi bečki Theatar Center Forum.

Naglasimo da je Miro Gavran jedini autor u Europi čijim je djelima kontinuirano posvećen jedan cijeli kazališni festival.

Nakon što je prije 16 godina pokrenut u slovačkom Kazalištu Jana Palarika, GavranFest se 2013. seli u poljski Krakov, a od 2016. se održava u Pragu.

Prema Gavranovim riječima, prethodna su mu izdanja pomogla da se njegov kazališni rad popularizira u Slovačkoj, Poljskoj i Českoj.

To će mu sigurno poći od ruke i u Njemačkoj. Uz to, uspješnim bi izdanjem GavranFesta  mogao nagnuti inozemne teatre da u budućnosti još više pažnje posvete djelima hrvatskih autora.

U njemačkim je kazalištima Gavran već imao sedam premijera predstava, na njemačkom su mu jeziku objavljeni prijevodi romana, dvije knjige drama, a čak su tri njegove drame: Kreontova Antigona, Ljubavi Georgea Washingtona i Noć bogova uvrštene u antologiju ponajboljih svjetskih dramskih tekstova.

– Jako sam sretan što će se 9. GavranFest održati i u Njemačkoj, u lijepom gradu Augsburgu koji sam posjetio jednom, prije trinaest godina, kada mi je Sensemble Theater izveo premijeru moje ozbiljne drame “Kako ubiti predsjednika”. Protekle dvije godine taj teatar s puno uspjeha kod kritike i publike izvodi moju komediju “Lutka”, pa mi je drago da su se odlučili organizirati ovaj festival, rekao je Miro Gavran za Teatar Gavran povodom održavanja Festivala.