Pretraga

Ovi filmovi su favoriti za ovogodišnji Oskar: Uskoro će se prikazivati i u našim kinima

A- A+

Koliko je pandemija utjecala na naše živote pokazuje i činjenica da je sve otkazano ili odgođeno, pa tako i kultna dodjela zlatnih kipića, Oskara. Iako je veljača uvijek bila rezervirana za najrazvikaniju dodjelu nagrada u Hollywoodu, ove godine je prebačena na travanj. Do tad, vrijeme je za odlazak u kino.

Foto: Pixabay

Industrija zabave dosta pati u cijeloj ovoj situaciji, pa je dosta pogođena i filmska industrija. Osim što su snimanja bila na neko vrijeme u potpunosti obustavljena, dobar dio filmova koji su snimljeni jednostavno nisu izašli. Opće je poznato da je upravo božićno vrijeme ono udarno, kada su najbolji filmovi u kinima.

No, kako su ove godine Oskari prebačeni za nešto kasnije (25. travanj), onda se pomaknulo i udarno vrijeme. Neki filmovi su zaista izašli u to božićno vrijeme, kao što su French Exit s Michelle Pfeiffer, Obiteljska priča od Mortensena i One Night in Miami od Regine King. Ostali su kasnili s izlaskom, pa su svoje premijere doživjeli u veljači.

Sasvim sigurno je da je poremećen ritam filmova. Između ostalog, ovo će biti jedna od najkasnijih dodjela Oskara ikada, no to ne čudi s obzirom na izvanredna vremena koja se trenutno događaju. Ipak, upravo održavanja ovakvih dodjela pomažu da imamo osjećaj da je sve i dalje u redu.

Izdvojeni članak

Dodjela Oskara odgođena: Donosimo listu dobitničkih filmova koje biste trebali pogledati

Nedavno su tako održani Zlatni Globusi, koji su bili prilagođeni novim uvjetima – poznati su tako obukli skupocjene haljine i odjela, te se dodjeli priključili iz udobnosti vlastitih domova. Još nije poznato kako će izgledati dodjela Oskara, no najavili su da će se održati u kultnom Dolby Theatre-u.

Prije dodjele nagrada filmovima, ipak je potrebno i da same filmove pogledamo. Velik broj filmova i dalje nema svoj datum izlaska (kao što je slučaj s novim Bondom), ali postoje i oni koje ćemo uskoro gledati u filmovima, piše CNN. Nekoliko najboljih, koje bismo mogli gledati kao ‘pobjednike’ Oskara, donosimo u nastavku!

Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama

Početak prikazivanja: 4. ožujak

Film, temeljen na istinitoj priči koju možete pročitati u memoarima Guantanamo Diary, jedan je od onih koje ne treba gledati prije spavanja. Ukratko, film prepričava život Salahija (Tahar Rahim), nakon što je zatočen u zloglasnom američkom zatvoru Guantanamo Bay. Tamo je proveo 14 godina, bez ikakve optužnice ili suđenja.

Odvjetnice Nancy Hollander (Jodie Foster) i Teri Duncan (Shailene Woodley) odluče pomoći Salahiju. Tada kreće borba za pravdu, a najveći neprijatelj im je pukovnik Stuart Coach (Benedict Cumberbatch), tužitelj.

Minari

Početak prikazivanja: 11. ožujak

Nakon što je prošle godine Parazit dominirao na Oskarima, ove godine bi Minari mogao biti nasljednik. Ponovno korejski film, no ovaj put je u pitanju drama. Drama koja se bavi životom korejske obitelji u ruralnoj Americi 80-ih godina prošlog stoljeća.

Redatelj i scenarist je Lee Isaac Chung, a u filmu glume Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim, Noel Cho, Scott Haze i Yuh-jun Joung. Iako je vjerojatno riječ o nepoznatim imenima na našim prostorima, riječ je o sada već svjetski priznatim glumcima. Primjera radi, svi su već bili nominirani za Zlatni Globus, jednu od najprestižnijih nagrada.

The United States Vs. Billie Holiday

Početak prikazivanja: 18. ožujak

Još jedan film snimljen po istinitim događajima – ovaj put utemeljen na biografiji pjevačice Billie Holiday. Posljednjih godina smo vidjeli trend biografskih filmova, pa smo tako i na prošlim Oskarima imali nekoliko njih – Judy, Bohemian Rhapsody, 12 Years a Slave…

Kritika je zasad podijeljena oko ovog filma, pa ne preostaje drugo nego otići pogledati film kako biste saznali je li dobar ili ne. U glavnoj ulozi se nalazi Andra Day, a osim nje, u filmu ćete moći vidjeti i imena poput: Trevante Rhodes, Natasha Lyonne te Garrett Hedlund. Za režiju je zaslužan Lee Daniels.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap