Pretraga

Filmovi koji će vas ostaviti bez teksta

A- A+

Koliko puta ste pogledali neki film pa o njemu razmišljali sljedećih nekoliko sati? U filmskoj industriji pronaći ćete niz naslova koji će vas oduševiti, koje ćete teško shvatiti nakon prvog gledanja, ali i one nakon kojih shvatite da ste uzalud potrošili dva-tri sata svog dragocjenog vremena. Sljedeći popis koji su sastavili korisnici Reddita sigurno će vas ponukati da pogledate sve naslove jer su po brojnim mišljenjima najbolje što može ponuditi sedma umjetnost.

Zadaća svakog dobrog filma bi trebala biti da zabavi, educira, ali i zapanji gledatelje. Međutim, ne pođe za rukom to svim tvorcima. U sedmoj umjetnosti nastali su brojni naslovi nakon čijeg gledanja ste ostali razočarani, ravnodušni, ali i zbunjeni te uznemireni.

Izdvojeni članak

Evo čime se glumci drogiraju na filmovima

No većina filmofila voli onaj osjećaj kad po završetku filma provedu nekoliko sati razmišljajući o istome. Ako spadate u tu skupinu obožavatelja, onda svakako trebate pogledati sve uratke koji se nalaze na popisu koji su napravili korisnici Reddita.

‘Paprika’

Prvi na popisu filmova koji će vas ostaviti bez teksta je japanski animirani film iz 2006. godine ‘Paprika’. Radi se o psihologu koji pomoću posebnog uređaja ulazi u snove svojih pacijenata kao bi im pomogao svojim terapijama. Proglašen je jednim od najboljih zapanjujućih dugometražnih animacija kojeg karakterizira u najmanju ruku uvrnut pogled na snove.

‘Brazil’

Komedija Terryja Gilliama snimljena 1985. prati radnju čovjeka koji pokušava pronaći ženu koja mu se prikazuje u snovima. U glavnoj ulozi je Jonathanom Pryceom koji prolazi dosadnu i monotonu rutinu posla i privatnog života, koji zaokupi svoje misli misterioznom ženom. ‘Brazil’ neodoljivo podsjeća na Orwellovu knjigu ‘1984.’, a mnogi su ga kritičari opisali kao ‘film čiju je radnju izuzetno teško pratiti’. No prema časopisu Total Film 2004. godine je uvršten među top 20 britanskih filmova svih vremena.

‘Oldboy’

‘Oldboy’ je zasigurno jedan od najcjenjenijih filmova koji je snimljen u posljednjem desetljeću. Radi se o trileru iz 2003. čiju režiju potpisuje Chan-wook Park.

Izdvojeni članak

Moderni crno-bijeli filmovi koje morate pogledati

Quentin Tarantino je 2004. godine bio predsjednik žirija na Filmskom festivalu u Cannesu te nakon što je pogledao ‘Oldboya’ nije ga mogao prestati hvaliti, a CNN ga je nazvao najboljim azijskim filmom svih vremena. Radi se o ekranizaciji istoimenog stripa Minegishija i Tsuchiya. Osim pozitivnih kritika, sve pohvale je dobio i od publike, a najbolje ga opisuju riječi jednog filmskog kritičara: ‘Dok ga gledate, imate osjećaj kao da vam je netko prislonio hladnu oštricu uz grkljan.’

‘Dvanaest majmuna’

Po drugi put se na ovoj ljestvici našao uradak Terryja Gilliama, no ovaj put se radi o SF hitu iz 1995. ’12 Monkeys’. Brad Pitt je ovom ulogom dobio nominaciju za Oscara kao najboljeg sporednog glumca, dok je za istu nagrađen Zlatnim globusom. Uz Pitta našao se i Bruce Willis, a ako niste pogledali, obavezo doznajte zašto je ‘Dvanaest majmuna’ među najboljim naslovima u filmskoj industriji.

‘Primer’

Sigurno vam je bar jednom prošla kroz glavu misao što ako je putovanje kroz vrijeme moguće? Baš o toj temi bavi se SF drama ‘Primer’ koju je režirao Shane Carruth.

Izdvojeni članak

Najveće štreberice na filmskom platnu

Na snimanje filma utrošeno je svega 7000 dolara, što je ujedno dokaz da nizak budžet ne označava nužno loš naslov. Snimljen je prije devet godina, a iste te 2004. godine ‘Primer’ je na Sundance Film Festivalu osvojio glavnu nagradu žirija, čime se našao u društvu najboljih filmova koji će vas definitivno ostaviti bez teksta.

‘Prestiž’

Hugh Jackman i Christian Bale u Nolanovom ‘Prestižu’ glume dvojicu britanskih mađioničara među kojima vlada rivalstvo. Radnja je smještena na kraj 19. stoljeća, no ono što će vas sigurno šokirati jest neočekivani završetak. Pokupio je odlične kritike te zaradio i nominaciju za Oscara.

‘Mulholland Drive’

Čim čujete da je neki film režirao David Lynch, prva asocijacija vam je da se radio o teško shvatljivom filmu kojeg trebate gledati odmorni i s potpunom koncentracijom. Ni Mulholland Drive’ iz 2001. nije drugačiji uradak, ali je svejedno oduševio mnoge filmofile. Treba napomenuti da je prvotna Lyncheva namjera bila da se snimi serija, ali su istu ideju mnoge televizijske kuće odbile, pa je redatelj napravio film.

‘Goli ručak’

‘Goli ručak’ ekranizacija je istoimenoga romana Williama S. Burroughsa kojeg je režirao David Cronenberg te se zaslužno nalazi na popisu filmova o kojima ćete dugo nakon gledanja razbijati glavu. – Da bi u potpunosti prenio Burroughsovu knjigu na filmsko platno, potreban mi je budžet od 100 milijuna dolara, a onda bi film bio zabranjen u cijelome svijetu, rekao je jednom prilikom Cronenberg.

‘Memento’

Još jedan Nolanov film, a po mnogima je upravo ovaj najveće ostvarenje u njegovoj redateljskoj karijeri. ‘Memento’ je neopsihološki triler koji se u kinima pojavio prije 13 godina i sve do danas se smatra jednim od najluđih filmova ikada snimljenih.

‘Privedite osumnjičene’

Kevin Spacey kao prevarant Roger ‘Verbal’ Kint zasigurno će vas osvojiti, ako spadate u onu manjinu koja još nije pogledala film ‘Privedite osimnjičene’. Uz Spaceyja, glumačku postavu čine Benicio Del Toro, Gabriel Byrne i Stephen Baldwin, a ovaj film iz 1995. godine će vam se sigurno urezati u pamćenje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap