Pretraga

Filmovi koji su zabranjeni u mnogim državama

A- A+

Neki filmovi u mnogim državama nisu nikad uopće ugledali svjetlo dana. Obično su razlozi bili ti da je film jednostavno prestrašan, a ponekad bi se ‘progledalo kroz prste’ pa bi film smjeli gledati samo oni stariji od 18 godina. U Hrvatskoj odgovorne institucije nisu bile tako stroge, pa su se neki filmovi ipak našli na filmskim platnima.

U nastavku vam donosimo filmove čije emitiranje je diljem svijeta bilo najviše zabranjivano.

The exorcist

Velika premijera The Exorcista bila je još 1973. godine, kad ga je pratio glas ko jednog od najstrašnijih filmova svih vremena. Osim toga tada je bio jedan od najbrže rastućih filmova kad se gleda zarada, jer je zaradio vrtoglavih 441 milijuna dolara. Međutim kako ga se opisivalo kao ‘pretjerano zastrušujćeg’ ovaj film je bio zabranjen u mnogim gradovima i državama, a negdje čak i zbog religijskih razloga.

Film je tako utjecao na gledatelje, da je u kino dvoranama diljem svijeta bila pojačana liječnička intervencija jer su se ljudi često puta onesvijestili kad su vidjeli određen scene. U Velikoj Britaniji bio je zabranjen do 1990. godine, kad je konačno dobio dozvolu za emitiranje, no samo za punoljetnu publiku.

The Texas Chainsaw Massacre

Teksaški masakr motornom pilom svoju je premijeru doživio 1974. godine, no bio je zabranjen u mnogim državama pa čak i nakon prvih emitiranja u kino dvorana, kad je prikazivanje prestalo jer je opisan kao ekstremno nasilan. Također, na početku filma stoji obavijest kako se radi o istinitoj priči, iako je riječ o marketinškom triku da se privuče što više publike, obzirom da je cijeli scenarij potpuno fiktivan.

Cannibal Holocaust

Talijanski horor iz 1980. Godine do dana današnjeg je zabranjen u preko pedeset zemalja. U vrijeme premijere redatelj Ruggero Deodata je uhićen i osumnjičen za ubojstvo, međutim kasnije je oslobođen svih optužbi. Ovaj film je sniman u amazonskim šumama, a članovi plemena koji se tamo pojavljuju su zaista pripadnici plemena, a ne glumci.

Radnja se odvija u kišnoj šumi u kojoj se izgubila ekipa koja snima dokumentarni film i kojoj nema traga već dva mjeseca. Nastavak ove radnje opisan je u mnogim medijima kao najbolesniji svih vremena.

The Evil Dead

Premijerno prikazan 1981. godine, The Evil Dead je priča o petero stuednata koji su na odmoru u izoliranoj drvenoj kolibici. Njihov odmor postane zastrašujuć kad pronađu audio zapis koji pušta zle duhove.

Iako je riječ o niskobudžetnom filmu, zbog razine nasilja zabranjen je u mnogim zemljama uključujući Finsku, Njemačku, Island i Irsku.

Filmovi koji su zabranjeni u mnogim državama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap