Pretraga

Finskom tinejdžeru uvjetna kazna zbog hakiranja MIT-a

A- A+

Julius ‘Zeekill’ Kivimaki, finski 17-godišnjak, osuđen je na dvije godine uvjetne kazne zbog više od 50.000 hakiranja. Julius, koji se smatra ‘nedodirljivim hakerskim bogom’ će unatoč pozamašnom broju počinjenih djela, ipak dobiti blagu kaznu.

Izdvojeni članak

Srpska hakerska grupa ponovno napada hrvatske web stranice

Osim dvogodišnje uvjetne kazne, Julius mora vratiti i oko $7,300, oduzeto mu je računalo i nadgledat će se njegove aktivnosti na internetu. Među počinjenim djelima ističu se korištenje ukradene kreditne kartice za on-line kupovinu te skretanje sadržaja s internetskih stranica MIT-a na stranice sveučilišta Harvard. prenosi Mashable.

‘Zeekill’ je upleten i u ‘swatting’, internetski trend, u kojem prevaranti lažno obavijeste policiju da je na određenoj adresi poludjeli bombaš ili da se dešava otmica, zbog čega se na te adrese smjesta šalju specijalci (kratica na engleskom je SWAT, po čemu je trend i nazvan).

Sud je uzeo u obzir da je Kivimaki u vrijeme počinjenih kaznenih djela imao 15 i 16 godina, zbog čega nije u potpunosti shvatio štetu koju je počinio. Juliusa se povezuje i s hakerskom skupinom Lizard Squad, koje je odgovorna za mrežne napade na usluge poznatih platformi za računalne igrice, Playstation i Xbox.

Copy link
Powered by Social Snap