Pretraga

Flertovao s maloljetnicima pa ga Youtube ‘kaznio’: Ljudi bijesni, očekuju strožu kaznu

A- A+

Jedan od najpopularnijih youtubera svih vremena James Charles privremeno neće moći zarađivati od videa na svom kanalu. Odluka je to servisa nakon što je Charles optužen da je flertovao i razmjenjivao neprimjerene fotografije s maloljetnicima.

youtube laptop

Foto: Unsplash; Nordwood Themes

Nakon što su u javnost dospjele optužbe najmanje dvoje maloljetnika da je James Charles, popularni 21-godišnji youtuber i vlasnik linije kozmetičkih proizvoda, s njima flertovao i razmjenjivao fotografije neprimjerenog sadržaja, konačno je odlučio reagirati i Youtube.

Nema više zarade

Na kanalu na kojem Charles broji 25,5 milijuna pratitelja privremeno je obustavljena zarada od oglasa. odlučio je to Youtube više tjedana nakon što je javnost ostala zgrožena Charlesovim tendencijama da flertuje i razmjenjuje poruke upitnog sadržaja s maloljetnicima. Iz popularnog servisa istaknuli su da je youtuber prekršio politiku vezanu za kreiranje sadržaja, no nisu istaknuli do kad će demonetizacija biti na snazi, piše The Verge, čijim je novinarima Youtube potvrdio ove vijesti.

Politika koju citiraju, valja napomenuti, koristi se u razne svrhe, a u biti obuhvaća sve slučajeve u kojima pojedini korisnici na sebe navuku gnjev i negativnu pozornost. Oni, dakle, ne moraju nužno prekršiti pravila Youtubea kao servisa, već postati dovoljno kontroverzni ili biti ‘cancellani’ od svoje publike da bi im popularni servis izrekao mjeru demonetizacije sadržaja.

Izdvojeni članak
james charles

Kontroverzni youtuber optužen da je flertovao i slao neprimjerene fotke maloljetnicima

Nije prvi

Unatoč tome što Charles zarađuje i od drugih stvari, primjerice, svoje kozmetičke linije i paleta, valja naglasiti da je s preko dvadeset i pet milijuna pratitelja jedna od najvećih zvijezda Youtubea. Po tim se brojkama izdiže čak iznad Eminema i Katy Perry. Podsjetimo, početkom mjeseca Charles se objavio video javne isprike na Youtubeu, no i nakon toga se našao na udaru kritika, ne samo zbog svog prijašnjeg neprimjerenog ponašanja, već i zato što je navodno uključio zaradu na videu isprike.

Charles nije prva osoba kojem ja na kanalu uskraćena zarada zbog kršenja politike o kreiranju sadržaja. To se dogodilo već Shaneu Dawsonu koji je objavljivao rasistički i antisemitski sadržaj, kao i Davidu Dobriku čiji je jedan bivši uski suradnik i član njegovog Vlog Squada bio optužen za silovanje, prenosi The Verge. Na članak Vergea o ‘kazni’ demonetizacije koju je zaradio James Charles brojni su komentatori gnjevno istaknuli kako se radi o preblagoj kazni.

Copy link
Powered by Social Snap