[FOTO] Teška krađa bicikla ispred Građevinskog fakulteta

Krađe bicikla nisu nikakva novost u Hrvatskoj, a često se lopovima pomogne s lošom infrastrukturom i greškama prilikom vezanja bicikla. Upravo zbog toga je nepoznata osoba ostala bez bicikla, osim kotača, ispred Građevinskog fakulteta u Splitu. Fotografiju je objavio popularni Facebook page ‘Dnevna doza prosječnog Dalmatinca’.

Tip vezanja klamerice

Ovo je definitivno najlošije mjesto za parkirati bicikl za norijadu

Parking za bicikl se uglavnom zbog loše infrastrukture svodi na vezanje uz stupove prometnih znakova. Od infrastrukturnih i planiranih parking mjesta postoje dvije opcije ‘Klamerice’ i ‘Spirale’. Potonje možete vidjeti u fotografiji objavljenoj ispred Građevinskog fakulteta u Splitu.

Spirale su opasne iz više razloga. Bicikl se teško može vezati uz ramu, često može doći do oštećenja kočnice i/ili mjenjači brzina. Kako se lancem teško može obuhvatiti rama, lopovu je ponekad dovoljno skinuti kotač i pobjeći s dvije trećine bicikla. Veliki problem je i koliko zapravo bicikla može stati jedan do drugoga u spiralu, a da si međusobno ne smetaju.

Klamerice koje možete vidjeti u gornjoj fotografiji, pak, nude jednostavnu mogućnost parkinga za dva bicikla, vezanje uz ramu, jednostavan ulaz/izlaz i zaštitu od oštećenja.

Dok to gradski oci, pa i fakulteti ne shvate, ovakve fotografije neće biti rijetke.

Odgovori