Pretraga

[FOTO]Počeci Interneta u Hrvatskoj: Pogledajte kako su izgledale prve web stranice

A- A+

Svi ga koristimo, a život bez pristupa Internetu gotovo ne možemo ni zamisliti. No, kako je to sve izgledalo u svojim počecima, rijetko se priča. Rijetko se i nađete u podrumu dvoje bivših FER-ovaca koji su iz svojih studentskih dana sačuvali prve knjige i literaturu o Internetu. Među njima, našli smo jednu zanimljivu, a stvari koje se u njoj nalaze bile su nam nevjerojatne i nepovezive s pojmom interneta.

Priručnik ‘Kako na mrežu iz Hrvatske’ iz ’95. godine | foto: Duje Kovačević

Internet je ušao u masovnu upotrebu negdje oko 1994. godine. Već više od 20 godina je prošlo, svi ga koristimo, a život bez pristupa Internetu gotovo pa i ne možemo zamisliti. No, malo stvari o počecima Interneta u Hrvatskoj uopće znamo te se o tome rijetko razglaba. Rijetko se nađete i u podrumu dvoje bivših FER-ovaca koji su sačuvali literaturu o Internetu iz svojih studentskih dana. Danas ćemo o rijetkostima.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se otvara prva bolnica za ovisnike o internetu

Prve web stranice za današnje pojmove izgledale su kao ploče s kredom

Jedna od knjiga koju smo odmah primijetili je priručnik ‘Kako na mrežu iz Hrvatske’, a na koricama piše da je to detaljni prikaz svih usluga interneta. Između ostaloga, unutra se objašnjavaju neki bazični zadatci poput spajanja na internet, slanja elektroničke pošte ili mailova, pretraživanje web stranica.

Među njima, našli smo i prvu stranicu Hrvatske radiotelevizije, a hvalili su se kako je to jedno od najkorisnijih internetskih mjesta jer se preko mreže mogao provjeriti televizijski program za HRT1, HRT2 i HRT3 i tako nadomjestiti njegovu papirnatu verziju. Na slici ispod pogledajte kako je izgledala prva HRT-ova web stranica.

Fotografirana stranica iz priručnika ‘Kako na mrežu iz Hrvatske’ | foto: Duje Kovačević

Osim toga, pogledali smo i kako su izgledale stranice Vlade Republike Hrvatske, kao i stranica Ureda Predsjednika. Smiješno je baciti pogled 20 godina unatrag i vidjeti što se onda smatralo novitetom i napretkom, a kako bi vam bolje dočarali doživljaj, na slikama ispod nalaze se prve web stranice Vlade i Predsjednika RH.

’90-ih je postojalo toliko malo hrvatskih web stranica da su se sve mogle pobrojati u nekoliko stranica knjige

Izdvojeni članak

Hrvatska ima jedan od najsporijih, ali najskupljih interneta u Europi

Nezamislivo je, primjerice, da je 1995. godine, kada je knjiga izdana, bilo tek toliko hrvatskih web stranica da su ih autori sve pobrojali tek na nekoliko stranica priručnika. Osim sveučilišta i fakulteta, crkvenih institucija i televizije, svoje su web stranice imali raznorazni servisi, no uistinu ih je bilo jako malo.

Osim toga, zanimljivi su i neke nepoznate činjenice kao primjerice da je CARNet, koji je danas tvrtka za sebe, nekada bio samo ‘hrvatski ogranak Interneta’, a potom projekt pa se tek kroz godine razvio u nešto skroz drugo u odnosu na ono što je predstavljao ’90-ih.

 

[FOTO]Počeci Interneta u Hrvatskoj: Pogledajte kako su izgledale prve web stranice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap