Pretraga

[FOTOGALERIJA] ‘Fudbalerke’ i druge frizure nogometaša

A- A+
Izdvojeni članak

Muške ‘zurke’ za 2013. godinu

Popularni nogometaši odavno nisu više samo sportaši, već se oko njih diže prašina i u privatnim životima. Prati im se svaki korak, uhode ih paparazzi, te ih se povezuje sa zgodnim djevojkama iz show businessa. Dečki koji se bave najvažnijom sporednom stvari na svijetu, postavljaju trendove u mnogim poljima, pa tako i s frizurama. Kroz godine u nogometnom svijetu bili su popularni i brkovi, no praksa puštanja ovog simbola muškosti, zapostavljena je u novom tisućljeću.

U šezdesetima i sedamdesetima nogometaši nisu bili toliko medijski eksponirani van terena, te su s frizurama sami slijedili trendove tadašnjih glazbenika i filmskih glumaca. Mnogi od njih dakako, takve su stvari smatrali nevažnima.

Prvi svjetski trend koji su iznjedrili nogometaši nastao je sredinom osamdesetih, u vidu do tada neviđene frizure. Nijemci su tu frizuru nazivali Vokuhila od skraćenih riječi vorne-kurz – hinten-lang (naprijed kratko – natrag dugo). Englezi su prvu globalnu nogometašku frizuru nazvali Mullet, dok je na našim područjima ova frizura nazvana ‘fudbalerka’.

Izdvojeni članak

Frizure vezane za glazbene pravce

Ova frizura izazvala je estradni obrat. Muzičari i glumci po uzoru na nogometaše počeli su uzgajati svoje fudbalerke. No, osim njih bila je stvar prestiža imati fudbalerku, tako da su je nosili učenici, mangupi, radna snaga i tako dalje. Zanimljivo neki nostalgičari nisu ni danas prestali. Glavni predstavnici ove frizure bili su velikani tadašnje Zapadne Njemačke Rudi Voller i Oliver Kahn. Kako su se dva, tri desetljeća unatrag trendovi sporije mijenjali tako je i fudbalerka, opstala u modi sve do početka devedesetih.

Tada na scenu stupa frizura nazvana po zemlji podrijetla ‘talijanka’. Predvodnici trenda bili su talijanski nogometaši Paolo Maldini i Francesco Totti. Kao i fudbalerka, i talijanka je kasnila s dospijećem u naše krajeve, te se afirmirala tek sredinom devedesetih. Ovu frizuru krasio je razdjeljak na sredini glave, a bilo je važno i da je slijepljena s velikim količinama gela. Hrvatski predstavnici ove frizure bili su braća Dario i Josip Šimić, te Silvio Marić. Silvio i Dario i dan danas nose verziju talijanke, a mnogi su je napustili tek nedavno.

Nakon što je i talijankama istekao rok, zavladala je kaotična situacija na glavama nogometaša. Neke frizure su hvaljene, druge kritizirane, a treće kopirane. No, trend globalne frizure nije se javljao.

Veliku pozornost izazvala je frizura brazilskog Ronalda na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu. Trokutić sprijeda, a ostatak obrijane glave izazvao je podsmjehe, no sa osam golova na prvenstvu Ronaldo je sviju utišao. Od zanimljivih nogometnih frizura svakako valja izdvojiti kolumbijskog reprezentativca Carlosa Valderamu, kojemu je afro-frizura obilježila karijeru. Osobitom frizurom istaknuli su se i Roberto Baggio, Taribo West, Abel Xavier, a David Beckham eksperimentirao je od talijanke, preko duge kose, do ‘nulerice’, a njegova kosa privlači pozornost i dalje.

Posljednjih nekoliko godina Cristiano Ronaldo se doživljava kao modni autoritet. Prije nekoliko godina Cristiano se ošišao tako da je sa strane obrijao glavu, a na sredini ostavio krijestu, poput pijetlove. Verzija ove frizure i danas je popularna među nogometašima, ali ju je sam trendsetter napustio. Međutim, jedinstvenog trenda nema više među nogometašima. Irokeze, afro – frizure, pletenice, moderne nestašne frizure. Sve su prisutne na nogometnim travnjacima.  Što nas u daljnjoj budućnosti očekuje, neizvjesno je, ali nadamo se da se bar fudbalerka nikada neće vratiti u modu.

[FOTOGALERIJA] ‘Fudbalerke’ i druge frizure nogometaša
Share via
Copy link
Powered by Social Snap