Pretraga

[Glas učenice] ‘Voljela da ovo pročitaju oni koji nemaju doticaja s online školom, ali svejedno ‘pljuju’ po njoj’

A- A+

Dulje od mjesec dana hrvatski učenici nastavu pohađaju online putem. Dio njih izrazito je nezadovoljan kako ona funkcionira u njihovim školama, no u drugom dijelu škola nastava se odvija bez problema i poteškoća. Naša čitateljica Laura, drugašica iz jedne riječke gimnazije, opisala nam je kako izgleda njen i radni dan njene sestre i bratića koji su osnovci. Smatra kako su slučajevi u kojima je online nastava teška zapravo rijetki, a njoj problem nisu predstavljale ni pisane provjere koje su se u riječkoj gimnaziji već održale. Laurino pismo u nastavku pročitajte u cijelosti.

Foto: Kyle Gregory Devaras; Unsplash

Bok, ja sam Laura i učenica sam drugog razreda gimnazije u Rijeci. Vidjela sam puno negativnih komentara, pa sam odlučila anonimno napisati nešto pozitivno iz tri različita gledišta!

Zadnjih pet tjedana nailazim na jako puno negativnih komentara na trenutnu situaciju s online školom i htjela bih reći svoje mišljenje koje je za promjenu, pozitivno! Također bih voljela da ovo pročitaju oni koji nemaju doticaja s online školom, ali svejedno ‘pljuju’ po sustavu rada.

Izdvojeni članak

[Glas gimnazijalca] ‘Većina učenika pravi ‘slona od muhe’. Profesori će pomoći ako ih pitate, na internetu postoji hrpa videa’

Srednjoškolci su oni za koje pretpostavljam da pišu za srednja.hr, pa ću i započeti s osobnim iskustvom drugašice u gimnaziji. Naši profesori su se organizirali na platformi Microsoft Teams gdje imamo nastavu po regularnom rasporedu za jutarnju smjenu. Mislim da je raspored velika prednost online škole jer dobivamo skoro jednako zadataka kao i na regularnoj nastavi, što je puno, ali ništa na što već nismo navikli. Većina profesora započinje video sastanke s početkom sata i održava nastavu s materijalima i platformama koje pružaju Microsoft i Google. Također, od drugog tjedna online škole imamo novi vremenik pisanih provjera, a već smo ih nekoliko i uspješno napisali, zbog čega ne vidim razlog za dramu oko toga kod drugih. Ispitivanja prolaze uz upaljenu kameru i mikrofon bez problema te je cijeli razred zadovoljan s cijelom situacijom.

Malo manje organizirani sustav rada ima moja sestra u sedmom razredu. Koriste platformu Yammer i zadatke dobivaju kako se koji profesor sjeti, ali rok je uglavnom između tri i 14 dana, ovisno o težini zadatka. Uglavnom rješava zadatke od devet do 13 kada je gotova sa školom za taj dan (još uvijek nemaju ispitivanja/ispite). Zadatci ponekad dolaze i navečer, ali nikad ih ne mora riješiti odmah. Iako se neki kolege iz razreda žale, zadatci očito nisu toliko komplicirani kada su rješivi u roku od tri do četiri sata. Osobno bih voljela da se online škola dogodila kada sam ja bila sedmi razred jer bih bila u mogućnosti naučiti organizirati vrijeme i pripremiti se za srednju školu malo bolje.

Zadnja kategorija je razredna nastava. Bratić koji je drugi razred osnovne škole prati nastavu putem HRT-a i nakon takve nastave dobiva zadatke svoje učiteljice razredne nastave. Sve odrađuje sam i gotov je između 12 i 13 što je i period kada bi mu inače završila nastava.

Očito je da online škola zaista nije toliko teška ili su rijetki slučajevi kada zaista je. Trenutno mi je najviše žao maturanata koji su u situaciji u kojoj ne znaju što će se dogoditi sutra i kako će zapravo proći srednju školu i otići na fakultete za koje uče 12 godina. Nadam se da su oni koji čitaju portale i bez previše argumentacije tvrde kako ovo nije dobro, iz mog pisma barem nešto novo naučili i gledat će na trenutnu situaciju malo pozitivnije!

 


Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka, Instagrama ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s našim čitateljima!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap