Pretraga

Gledanje filma ’12 godina ropstva’ postaje obaveza za srednjoškolce

A- A+

Gledanje filma ’12 godina ropstva’ od sljedeće jeseni postaje obaveza svakog srednjoškolca u SAD-u. Odluku da gledanje filma nominiranog za devet Oscara uđe u nacionalni kurikulum donijela je Nacionalna udruga školskih odbora.

Prema odluci Nacionalne udruge školskih odbora (National School Boards Association), od ove jeseni svi američki srednjoškolci će morati pogledati ’12 godina ropstva‘. Film koji je postao sastavni dio nacionalnog kurikuluma prikupio je devet nominacija za Oscara, a kako je baziran na istinitom događaju, s pričom slobodnog Afroamerikanca Solomona Northupa koji drogiran i otet postane dio robovlasničkog imetka morat će se upoznati srednjoškolci diljem SAD-a.

Izdvojeni članak

Pogledajte trailere dobitnika Oscara

Moć filmova kao obrazovni alat

NSBA se s voditeljem talk showa Montelom Williamsom udružila s produkcijskom kućom ‘New Regency’, izdavačkom kućom ‘Penguin Books’ i samim tvorcima filma kako bi kopije razdijelili u više od 13 tisuća srednjih škola. Tako će u rujnu učenici dobiti film, istoimenu autobiografiju te vodič za učenje.

– Moć filmova može biti upotrebljena kao snažan obrazovni alat, izjavio je Williams u sklopu čije je inicijative u državne škole bio distribuiran i film o američkom građanskom ratu ‘Glory’ od Edwarda Zwicka.

Izdvojeni članak

Najveća iznenađenja na dodjeli Oscara

McQueenu bio san da Solomonova priča bude dio školske literature

Redatelj filma nominiranog za Oscara Steve McQueen otkrio je kako mu je bio san da knjiga postane dio školske literature od trenutka kad je prvi put pročitao autobiografiju. Zahvalio se Williamsu i Nacionalnoj udruzi školskih odbora što će njegov san pretvoriti u stvarnost te su odlučili podijeliti Solomonovu priču sa srednjoškolcima.

McQueenova drama ’12 godina ropstva’ nominirana je za devet Oscara, a jedna od kategorija ja i za najbolji film. Do sada je osvojio brojne nagrade, među kojima su i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film te Zlatni globus za najbolju dramu.

Gledanje filma ’12 godina ropstva’ postaje obaveza za srednjoškolce
Share via
Copy link
Powered by Social Snap