Pretraga

Glumac koji je iz viših ciljeva odbio Oscara za najbolju glavnu ulogu

A- A+

Skoro svim glumcima i ostaloj ekipi u filmskoj industriji Oscar predstavlja najveće priznanje koje mogu dobiti za svoj rad, no ne dijele svi isto mišljenje. Marlon Brando, većini poznat kao Don Vito Corleone u kultnom ‘Kumu’, 1973. godine odbio je nagradu Akademije za spomenutu ulogu. Umjeto njega na pozornicu je izašla manje poznata glumica Sacheen Littlefeather koja je pred publikom izgovorila glumčevo objašnjenje za odbijanje Oscara.

www.highdefdiscnews.com

Trilogija The Godfather (‘Kum’) ubraja se među najveća filmska ostvarenja te je ujedno najpoznatiji mafijaški film svih vremena. Vjerojatno ne postoji niti jedan pobornik sedme umjetnosti koji nije izdvojio slobodnog vremena za višesatnu priču o mafijaškoj obitelji sa Sicilije, no jeste li znali da je Marlon Brando odbio Oscara za ulogu Don Vita Corleonea?

Prvi glumac koji je odbio Oscara

Marlon Brando nije prvi glumac koji je odbio prestižnu nagradu Akademije. Prije njega isto je napravio George Campbell Scott 1970. za ulogu generala Pattona u istoimenom filmu.

Davne 1973. godine Liv Ullmann i Roger Moore predstavljali su nominirane glumce u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Nakon što su pročitali pobjednika Marlona Branda, na pozornicu je izašla manje poznata glumica Sacheen Littlefeather koja je odbila primiti u ruke zlatnu statuu koju su joj namjeravali uručiti Moore i Ullmann.

Zatim je objasnila razlog zbog kojeg Brando odbija Oscara noseći u ruci njegovo poduže pismo, koje je kasnije podijelila s novinarima. Naime, razlog odbijanja nagrade Akademije ležao je u glumčevim prigovorima o prikazivanju Indijanaca u Hollywoodu i na televiziji.

Treba napomenuti kako je Brando već jednom dobio Oscara za glavnu ulogu ‘On the Waterfront’ 1955. godine, a i nakon navedenog odbijanja Akademija ga je nominirala još dva puta, čime je ukupno dosegao osam nominacija u svojoj karijeri.

U videu ispod pogledajte kako je izgledalo uručenje, to jest odbijanje Oscara za glavnog glumca na 45. svečanoj dodjeli nagrade Akademije.