Pretraga

Google dobio sudsko dopuštenje za skeniranje

A- A+

Okružni sud u New Yorku presudio je u korist Googla u sudskom sporu koji je pokrenuo veliki broj književnika optužujući kompaniju za opetovano kršenje autorskih prava.

Sudski spor internetskog diva Google i udruženja pisaca konačno je dobio svoj epilog. Okružni sud u New Yorku je u četvrtak donio odluku da se dopusti nastavak programa ‘digitaliziranja’ književnih dijela i stvaranja ‘najmasovnije digitalne knjižnice’.

Nema kršenja autorskih prava

Sudac Denny Chin, je ovom odlukom okončao osam godina dug sudski spor uz obrazloženje kako postupak skeniranja književnih dijela i objava određenih dijelova ne predstavlja kršenje autorskih prava budući da mijenja izvornu oblik pojavljivanja teksta.

Izdvojeni članak

Bivši zaposlenici otkrili razloge zbog kojih ne biste poželjeli raditi u Googleu

Naglasio je da ovaj postupak omogućava napredak znanosti i umjetnosti, istovremeno zadržavajući potrebnu razinu razumijevanja za prava autora i drugih kreativnih individualaca. Od korist je za cijelo društvo, a digitalizacija književnih dijela bi upravo mogla potaknuti rast prodaje istih.

Udruženje pisaca tražilo 3 milijadre dolara odštete

Udruženja pisaca, koja su predstavljali tužitelje u ovom sporu, naglasili su nezadovoljstvo izrečenom presudom uz najavu ulaganja žalbe. Njihova reakcija je razumljiva pogotovo ako se uzme u obzir da su autori već skeniranih književnih dijela kao odštetu tražili 750 dolara za svaki skenirani tekst, što bi u konačnici Google koštalo 3 milijarde američkih dolara.

Projekt Google Books pokrenut je 2004. u suradnji sa nekoliko većih knjižara, a od samih početaka izazvao je brojne kontroverze i negodovanja velikog broja književnika i udruženja pisaca.

Google dobio sudsko dopuštenje za skeniranje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap