Pretraga

Green School Bali je eko škola iz snova koja odgaja buduću generaciju ˝zelenih˝ vođa

A- A+

Green School Bali osnovali su John i Cynthia Hardy 2006. godine. Nakon što su pogledali dokumentarac Al Gorea, An Inconvenient Truth, shvatili su da oni moraju biti dio rješenja, a ne problema. Ova škola je oličenje održivosti i cilj joj je odgojiti vođe koji razmišljaju “zeleno” te spasiti planetu stvaranjem novih generacija koje jednog dana neće morati gasiti požare ekologije već ih spriječiti da se nikada više ne dovedemo u situaciju u kakvoj smo sada.

Facebook/Green School Bali

John Hardy je u to vrijeme prodao svoju uspješnu tvrtku koja se bavi dizajnom nakita i htio je da se njegova djeca više ne školuju doma već da idu u školu, ali je ta škola trebala biti nešto posebno, škola koju bi i on sam volio pohađati. Tako je osmišljena škola u potpunosti izgrađena od bambusa koja svoju električnu energiju dobiva iz solarnih ploča i hidro vorteksa. Škola posjeduje zemlju na kojoj uzgajaju namirnice koje se koriste u školskim ručkovima, a osim komposta koji nastaje iz otpada kojeg stvara škola, dio uzgoja je i akvaponski.

Facebook/Green School Bali

Inicijativa učenika potaknula je stvaranje Bio Busa

Učenici su se pitali koji je ugljični otisak svakodnevnih dugih vožnji školskim autobusom te su odlučili provesti eksperimenti izmjeriti emisije ugljika. Rezultati su bili zabrinjavajući te je škola zajedno s učenicima razvila sistem u kojem autobusi voze na bio gorivo. Učenici jednom tjedno skupljaju iskorišteno ulje iz lokalnih restorana koje se ne onda prerađuje u bio gorivo.

Facebook/Green School Bali

Pokret “Bye Bye Plastic Bags”

Učenice Melati i Isabel Wijsen su s 10 i 12 godina osnovale pokret “Bye Bye Plastic Bags” zbog rastućeg problema plastike na Baliju koji se pogoršava zbog sve većeg broja turista. Organizirale su čišćenja plaža i štrajkale glađu kako bi dobile sastanak s guvernerom Balija koji je nakon sastanka odlučio da će Bali postati otok bez plastičnih vrećica do 2018. godine. Melati i Isabel su s 12 i 14 godina održale i Ted Talk.


-Ponosan sam na ove cure! Sanjao sam da će Green School potaknuti ovakva djela kada smo ju Cynthia i ja osnovali, rekao je John Hardy.

Ova škola je stvarno impresivna i unatoč tome što ovako nešto ne možemo očekivati u Hrvatskoj, možemo se nadati da brojne eko škole koje imamo, a i one koje to još nisu, postanu takve i u praksi, ne samo u tituli jer većina staje na tome.

Green School Bali je eko škola iz snova koja odgaja buduću generaciju ˝zelenih˝ vođa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap